Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie

Planten afstoffen - zo belangrijk is het

02.07.2025

Informatie over juist planten afstoffen en waarom dat belangrijk is. Met nuttige tips en tricks. Nu hier online lezen! Planten afstoffen.

Planten afstoffen - zo belangrijk is het
Bericht delen!

Planten afstoffen: waarom, hoe, waarmee en wanneer?

Groene kamerplanten en bloemen brengen de natuur in huis en geven een gezellige sfeer. Om ze echter gezond en mooi te houden, moet je je kamerplanten afstoffen. Wij verklappen hoe!

Waarom zou ik mijn planten ontstoffen?

Stof zet zich overal in de woning af, ook op je geliefde planten. Wat veel mensen niet weten is dat het stof een negatief effect heeft op de gezondheid van planten en sommige zijn er erg gevoelig voor.

Welke invloed heeft het afstoffen op de gezondheid en de groei van mijn planten?

Als er stof komt op de bladeren van de plant, wordt de fotosynthese bemoeilijkt. Normaal maakt de plant van zonlicht, water en koolstofdioxide zowel glucose als zuurstof, wat nodig is voor het leven en de groei. Door de stoflaag komt er echter minder zonlicht op de bladeren en de fotosynthese neemt af.

Nog een reden voor het ontstoffen van groene planten? De stofdeeltjes kunnen de poriën van de bladeren verstoppen. Deze zijn echter verantwoordelijk voor de opname van koolstofdioxide en de afgifte van zuurstof. Hoe meer stof zich vormt, hoe minder uitwisseling van gassen kan plaatsvinden, daarom is het ontstoffen van planten juist belangrijk.

Wat gebeurt er als ik mijn planten niet afstof?

Als je de bladeren van de planten niet regelmatig ontstoft, zorgen de verminderde fotosynthese en uitwisseling van gassen en het stof zelf voor problemen:

  • De plant groeit langzamer of stopt met groeien 
  • De kamerplant wordt sneller ziek 
  • Het stof bindt vocht, waardoor schadelijke insecten en schimmels meer kans krijgen 
  • De wortels worden beschadigd 
  • De bloemen en planten kunnen verwelken


Info

Ook voor ons mensen is stof schadelijk!

Stof op de planten vormt een voedingsbodem voor schimmels en huismijt. Het kan bovendien allergieën bevorderen of veroorzaken en bijdragen aan luchtwegklachten.


Wat is de beste manier om mijn planten af te stoffen?

Planten afstoffen behoort dus tot de klassieke verzorging, om planten gezond te houden en het woonklimaat te verbeteren. Maar hoe ga je daarbij te werk en wat heb je nodig voor het afstoffen? Is er voor het ontstoffen een truc om planten snel en mild van stof te bevrijden?

Welk gereedschap is geschikt voor het afstoffen van planten?

Als je je kamerplanten wilt afstoffen, kunnen de volgende gereedschappen van pas komen:

  • Plumeau: Met een plumeau kun je ook kwetsbare planten zacht afstoffen. Onze plumeaus hebben zeer dichte, zachte microvezels, die zich optimaal aanpassen aan elk oppervlak en daardoor ook bloemen en kleine blaadjes goed meenemen. 
  • Stofbezem: Voor sterke grote planten en palmen kun je met de stofbezem Dusty ook hardnekkig stof wegvegen. Vooral hoge planten bereik je er probleemloos mee als je er een telescoopsteel aan bevestigt. 
  • Stofwisser: Voor zeer grote bladeren is de stofwisser SUPERDUSTER XL geschikt. Met zijn brede zijde neemt hij het stof zeer goed op en is hij perfect voor het gebruik bij grote palmbladeren. 
  • Zachte doek: Met een doek kun je afhankelijk van de soort planten, bladeren schoonmaken door het stof droog of vochtig te verwijderen. Daarvoor kun je het beste een zachte katoenen doek gebruiken. 
  • Sprayfles: Met een sprayfles kun je de bladeren bevochtigen om hardnekkig stof en vuil te verwijderen. Dit is handig omdat je de plant daarvoor niet naar de badkamer hoeft te brengen. 
  • Douche: Sommige planten en kunstbloemen kun je het eenvoudigst in de douche ontstoffen. Vermijd deze methode echter bij kwetsbare planten. 
  • Kwastje: Bij kleinere planten en stekjes kan een kwastje nuttig zijn voor het afstoffen.

Kies steeds het hulpmiddel dat het meest geschikt is voor de plant en ga voorzichtig te werk bij het ontstoffen.


INFO

Tip voor meer glans

Poets de bladeren van de plant na het reinigen zachtjes met de binnenkant van een bananenschil. Daardoor glanzen ze mooi en het laagje beschermt de plant een tijd lang tegen nieuwe stofafzetting.


Wat kan ik gebruiken om hardnekkig stof of vuil van de bladeren te verwijderen?

Hardnekkig stof of vuil kun je met een vochtige, lauwwarme doek verwijderen. Wrijf voorzichtig over de plek met het vuil of laat het een beetje inweken. Vaak helpt ook een milde zeepoplossing. Je moet de bladeren daarna goed afspoelen en reinigen, zodat er geen zeepresten achterblijven.

Waar moet ik op letten om de planten niet te beschadigen tijdens het afstoffen?

Waar moet je bij het reinigen op letten en welke soorten planten hebben bijzondere zorg nodig bij het afstoffen? In het algemeen geldt dat je de bladeren niet op een onnatuurlijke manier moet verbuigen en er niet aan moet trekken. Vermijd een te sterke straal in de douche of met de sprayfles en stel deze liever in op een nevelstand.

Gebruik geen irriterende reinigingsmiddelen en zet planten die je vochtig afstoft in de schaduw. In de zon kunnen namelijk brandvlekken ontstaan. Met een zachte plumeau kun je er in elk geval zeker van zijn dat je kwetsbare bladeren niet beschadigd.

Wij hebben ook een paar tips voor bepaalde types en soorten planten samengesteld:

Planten/bloemen

Tips voor afstoffen en reinigen

Bloeiende bloemen afstoffen

Gebruik een zachte plumeau om de bloemen niet te beschadigen. Als de bloemen teveel structuur hebben, is vaak regelmatig sproeien met de sprayfles voldoende om stof te verwijderen en te vermijden.

Ficus Benjamini afstoffen

Douche de planten voorzichtig af of gebruik een vochtige doek voor het afstoffen.

Rubberboom afstoffen

Gebruik voor het afstoffen een plumeau of een vochtige doek. Als je de boom wilt douchen, dek de grond dan zorgvuldig af.

Geluksveer afstoffen

Veeg de bladeren met een vochtige doek af. Sproei de plant niet te vaak, om ophoping van water te voorkomen.

Goudpalm afstoffen

Gebruik een plumeau om de bladeren af te stoffen. Kleinere planten kun je voorzichtig lauwwarm in de douche reinigen.

Geldboom afstoffen

De bladeren kun je afnemen met een vochtige doek. Als je de geldboom onder de douche wilt ontstoffen, moet je de aarde goed afdekken, zodat die niet te nat wordt.

Cactus afstoffen

Een kwastje is nuttig om het stof tussen de stekels te verwijderen. Vermijd het te nat sproeien van de cactus en zet hem niet onder de douche.

Ontstoffen miscanthus

Prachtriet kan veel stof aantrekken. Sproei de plant daarom vochtig en verwijder pas daarna het stof.

Ontstoffen monstera

Voor de grote bladeren van de plant is een stofwisser of een vochtige doek geschikt. Een hoog plantenrek kun je goed met een stofbezem ontstoffen.

Ontstoffen orchideeën

Voor het ontstoffen van orchidee bladeren, is een plumeau geschikt. Vervolgens kun je de plant met gekookt (afgekoeld) water besproeien.

Ontstoffen palm

Voor het ontstoffen van palmen kun je zowel een plumeau als een stofwisser gebruiken. Voor hoge planten en robuuste stammen is de stofbezem geschikt.

Ontstoffen pampasgras

Pampasgras kun je met de plumeau afstoffen. Vaak is het nuttig om het gras een beetje uit te schudden (let op: kan stuiven).

Gedroogde bloemen afstoffen

Delicate droogbloemen kun je met een zachte penseel afstoffen.

Kunstplanten en kunstbloemen afstoffen Hiervoor zijn een plumeau, stofwisser of een stofdoek geschikt. Je kunt de planten ook met de douche afspoelen en ze vervolgens in de schaduw laten drogen.

Hoe vaak moet ik mijn planten afstoffen?

Vraag je je af wat het beste tijdstip is om planten af te stoffen? Meestal is het voldoende om je planten om de 2–3 weken te ontstoffen. Let erop hoe snel het stof op de planten komt en of bepaalde planten er gevoeliger voor zijn.

Verstoffen de bladeren snel? Neem dan elke 2 weken de plumeau ter hand en probeer de truc met de banaan. Daardoor kun je de stofvrije fasen vaak verlengen, zodat je je slechts één keer per maand hoeft te bekommeren om het ontstoffen. Bedenk dat elke plant anders is, dus kijk welk interval het best past bij jouw kamerplanten. Zo heb je er lang plezier van en geef je ze een gezonde groei.