Badkamer grondig schoonmaken- deze schoonmaakplan helpt!

Als je huishoudelijk werk soms moeilijk vindt, kun je gemotiveerd worden door de boeddhistische spreuk: "Wie de badkamer en het huis schoonmaakt, zuivert zijn geest". Niet iedereen kan echter zo'n inspirerende houding implementeren als het gaat om het schoonmaken van de badkamer of zelfs het maken van een schoonmaakschema daarvoor. Maar omdat de meesten van ons, in ons dagelijks leven, een volle week rond gezin en werk moeten beheren, kan het juist nuttig zijn om nogal vervelende huishoudelijke taken te structureren met behulp van een to-do lijst. Gebruik de adviestips van Leifheit en laat je inspireren. We leggen uit hoe een schoonmaakschema je kan helpen om je badkamer efficiënt en hygiënisch schoon te maken, zodat je meer tijd met je geliefden kunt doorbrengen. 

 

Meer schoonmaakroutine in de badkamer en het huishouden met een schoonmaakplan. Je houdt van je gezellige huis, maar als het gaat om het schoonmaken van de badkamer vraag je je altijd af hoe vaak en in welke volgorde je te werk moet gaan? In dat geval ben je toe aan een efficiënt schoonmaakschema voor je badkamer. Het zal je helpen om verstandige to-dos op te stellen, zodat je niet vergeet om bijvoorbeeld het voegwerk in de badkamer schoon te maken. Met behulp van eenvoudige regels kun je een schoonmaakroutine ontwikkelen en bijvoorbeeld de badkamer schoonmaken volgens je schoonmaakplan. Zo krijg je een overzicht van welke huishoudelijke schoonmaaktaken wanneer gedaan moeten worden. Stel bijvoorbeeld het volgende in voor het schoonmaakschema van je badkamer:

  • ​Wat zijn de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken?

  • Op welke dagen kan je er tijd voor uittrekken?

  • Maak een weekplanning en schrijf in een duidelijke jaarkalender op wat je alleen per kwartaal of één keer per jaar wilt schoonmaken.


Tip: De dagelijkse schoonmaakroutine in huis omvat bijvoorbeeld 's morgens je bed opmaken, het huis luchten, afval weggooien, opruimen en eventueel de vloer in de gang en keuken vegen. Er zijn ook dagelijks kleine dingen te doen in de badkamer. Bijvoorbeeld luchten, het schoonmaken van de gootsteen en het gebruik van de douchetrekker Cabino na het douchen.

 

Hoe maak je jouw badkamer schoon?

De badkamer is een bijzondere plek in je huis: het is zowel een toevluchtsoord als een wellness-oase. Het is dus de moeite waard er aandacht aan te besteden en een bepaalde schoonmaakroutine te volgen bij het schoonmaken van de badkamer. Want als je 's morgens voor het werk van je badkamer wilt genieten, is het belangrijk dat hij perfect schoon is. Reden genoeg om regelmatig kalkvlekken, stof of zelfs schimmel te verwijderen. Niemand wil immers een zwaar vervuilde badkamer schoonmaken. Met een schoonmaakschema krijg je structuur en verminder je je inspanningen, zodat je altijd kunt genieten van een goed onderhouden badkamer. De volgende tips voor schoonmaakroutines zijn zinvol bij het schoonmaken van de badkamer:

Schoonmaakroutine: dagelijkse to-do's in de badkamer 

Dagelijkse ventilatie is essentieel vanwege de hoge luchtvochtigheid in de badkamer. Zo voorkom je schimmelvorming en is de luchtkwaliteit altijd perfect. Als de handdoeken direct na de ochtenddouche te drogen worden gehangen en de tandpastasporen van de wastafel worden gespoeld, laat je je favoriete kamer netjes en opgeruimd achter. Het zijn vaak de kleine dingen die niet veel moeite kosten en een grote invloed hebben op het totaalplaatje!

 

Basisreiniging in de badkamer: het schoonmaakschema- eenmaal per week 

Als het weekend nadert is, ondanks de dagelijkse verzorging van de badkamer, een grondige basisreiniging op zijn plaats. Het schoonmaken van de badkamer volgens plan, omvat de volgende taken in volgorde van boven naar beneden. De juiste schoonmaakaccessoires voor de badkamer helpen je daarbij:

  1. Gebruikte handdoeken: Gebruikte handdoeken in de wasmachine stoppen.

  2. Afvalbak in de badkamer: De afvalemmer zit sneller vol dan verwacht. Eens per week legen.

  3. Maak het bad en de douchebak schoon: Doe dit met een allesreiniger of, als je voor duurzamer gaat, met huismiddeltjes zoals schoonmaakazijn.

  4. Schoonmaken van douchewanden​: De beste manier om dit te doen is met een praktische bad- en tegelwisser.

  5. Schone tegels: Er zijn speciale voegenborstels voor dit doel verkrijgbaar, maar een versleten tandenborstel voldoet ook. Voor het reinigen van de tegels rondom het bad, kan je de Bath Cleaner (Flexipad) gebruiken, met uitsparing om makkelijk rondom de armaturen schoon te maken

  6. Wastafel en kranen in de badkamer schoonmaken: Gebruik een milde kalkreiniger. Even laten zitten, afspoelen en afdrogen met een zachte doek.

  7. De WC van buiten schoonmaken: Gebruik twee verschillende schoonmaakdoekjes en vul de emmer, met combi emmer met 2 compartimenten, met allesreiniger of sodawater en vers water. Nu is het tijd om vuil en kalkaanslag aan te pakken. Maak de stortbak, toiletbril en toiletrand schoon, evenals de basis van je toilet. Gebruik helder water om na te poetsen en spuit na afloop ontsmettingsmiddel op de toiletbril.

  8. Maak de binnenkant van de WC schoon: Tot slot is het tijd om de binnenkant van het toilet schoon te maken. Aanslag kan gemakkelijk worden verwijderd, door 's avonds een spoeltablet in het water te gooien, zodat je de volgende dag de pot alleen maar hoeft schoon te maken met de toiletborstel en een toiletreiniger naar keuze.

  9. Polijsten van spiegeloppervlakken: De inwasser kan hier goed werk doen. Probeer eventueel ook eens een automatische raam- en badkamerzuiger om de spiegeloppervlakken te drogen.

  10. Schone vloer: Alvorens te dweilen is het raadzaam de vloer te vegen of te stofzuigen om kruimels, stof en haren van de vloer te verwijderen. Daarna hoef je de badkamertegels alleen maar schoon te maken met een heet sopje en een Clean Twist vloerwisser. Als je een schoonmaakemmer hebt met een centrifugeerzeef, hoef je je handen niet nat te maken.

  11. Onderhoud badkamermeubels: Het is voldoende om de badkamermeubels vochtig af te nemen met een microvezeldoek of droog af te stoffen. Je kan ook de inhoud van het badkamermeubel bijvoorbeeld maandelijks van binnen bekijken. Met een paar eenvoudige stappen worden verzorgingsproducten en dergelijke ruimtebesparend georganiseerd en overbodige spullen weggegooid.

Wat heb je nodig om de badkamer schoon te maken? 

De badkamer schoonmaken is geen rocketscience. Toch zijn de juiste schoonmaakmiddelen een grote hulp. Natuurlijk kun je in de supermarkt talloze chemische schoonmaakmiddelen en badkamerreinigers vinden. Maar vergeet de huismiddeltjes niet. Het schoonmaken van de badkamer werkt het beste met citroenzuur, schoonmaakazijn en soda. Maar wees voorzichtig met vloeronderhoud: niet alle tegels zijn hetzelfde. Wand- en vloerbedekkingen van natuursteen hebben bijvoorbeeld andere zorg nodig dan conventionele keramische tegels. Je kunt het beste de fabrikant vragen welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn en alle zure schoonmaakmiddelen vermijden als het gaat om stenen vloeren of parket. Als je je nu afvraagt welke overtrek geschikt is voor jouw wand- of vloertegel, kijk dan hier voor het volledige overzicht met overtrekken en mopkoppen die op  60° gewassen kunnen worden.

Driemaandelijkse schoonmaakroutines voor de badkamer

Een opgeruimd en verzorgd huishouden vereist nog meer schoonmaakroutines, dit geldt voor het hele huis en dus ook voor je badkamer. De volgende taken moeten om de acht tot twaalf weken worden uitgevoerd:

  • Kozijnen wassen en ramen schoonmaken bijvoorbeeld met een raamzuiger deze zorgt makkelijk voor een streeploze glans

  • Was het douchegordijn in de wasmachine

  • Grote oppervlakken van betegelde muren schoonmaken

  • Veeg radiatoren af met een vochtige doek of onze Duster Flat (Floretta)

  • Reinig haar- en zeepresten uit bad- en doucheafvoeren

  • Ontkalk de douchekop

  • Toiletborstels vervangen

Planningstips voor een schone badkamer!

Heb je er ooit aan gedacht om een schoonmaakplanning te maken voor het hele huis? Dat is geen slecht idee, want wat werkt in de badkamer is ook zinvol voor de rest van je huis. Ook hier kun je het beste onderscheid maken tussen dagelijkse, wekelijkse en langer durende schoonmaakroutines. Je kunt veel halen uit je schoonmaakschema voor de badkamer, want in woon- en slaapkamers moet je ook eens per week de vloer schoonmaken en de oppervlakken van bijzettafels of dressoirs en dergelijke chemisch reinigen. Als je geen tijd hebt voor nat dweilen, kun je in ieder geval in het weekend aan de slag met een krachtige snoerloze stofzuiger of een bezem. De volgende activiteiten zorgen - als je ze regelmatig doet - voor een comfortabel en schoon huis:

  • ​Wasgoed wassen (wekelijks)

  • Oud papier en glas weggooien (wekelijks)

  • Planten water geven en zo nodig bemesten (wekelijks)

  • Beddengoed verschonen (wekelijks in de zomer, tweewekelijks in de winter)

  • Strijkijzer, wasmachine en vaatwasser ontkalken (elke vier tot zes weken)

  • Lampen, ramen en matrassen schoonmaken (elk kwartaal)

  • Radiatoren schoonvegen en gordijnen wassen (elke zes maanden of vaker indien nodig)


Tip: Hang een kalender op in de keuken of bijkeuken en noteer alle geplande schoonmaakroutines voor de badkamer en de rest van het huis. Zo vergeet je niets en raak je gewend aan vaste schoonmaakdagen voor bepaalde activiteiten. Als je je schoonmaaktaken in verschillende kleuren invoert, kun je in één oogopslag onderscheid maken tussen wekelijkse, maandelijkse of driemaandelijkse werkdruk. Zo heb je altijd overzicht!

 

Conclusie: huishouden en badkamer schoonmaken volgens plan werkt gemakkelijk en snel 

Het maakt niet uit of je van schoonmaken houdt of niet. Het is zinvol en in elk geval noodzakelijk. Een schoonmaakschema voor je huis helpt je om je werk te organiseren en zo tijd te besparen. Vraag je je af hoe lang het duurt om een badkamer schoon te maken? Het antwoord is eenvoudig: als je jezelf discipline oplegt en je vaste schoonmaakroutines in het huishouden volgens plan en met het juiste schoonmaakgerei, bijvoorbeeld van Leifheit, uitvoert, heb je in de eerste plaats geen enorme werkdruk. Bovendien zul je lang kunnen genieten van je sanitaire objecten en armaturen. Het succes na het werk is zeker merkbaar: Je zult je goed voelen over je sprankelend schone kamers en beseffen dat een schoonmaakplan voor de badkamer een groot goed is! 

Voor nog meer schoonmaaktips zoals bijvoorbeeld de voorjaarsschoonmaak of najaarsschoonmaak, lees ook onze andere blog "Najaarsschoonmaak" of "Voorjaarsschoonmaak" maar ook onder "Reinigen zonder chemie" vind je handige tipps voor schoonmaken met natuurlijk schoonmaakmiddel.