De was drogen in huis: de juiste manier

Net gewassen kleren op de droogmolen in de tuin aan de lucht laten drogen, dit is niet voor iedereen weggelegd. Integendeel: als je in een kleine flat woont, zal je blij zijn als je een balkon hebt waar je het droogrek kan neerzetten. Als die ook niet beschikbaar is, zal je jouw kleding binnen moeten drogen. Maar wees voorzichtig! Als de was niet op de juiste manier opgehangen wordt kan het ook ongezond zijn om de was binnen te drogen. Want met het natte wasgoed neemt de vochtigheid in de kamer toe en daarmee ook het gevaar van schimmel.

Een mand vol natte was bevat ongeveer twee liter water. Als dit niet kan ontsnappen, hoopt het vocht zich op in de muren. Het resultaat: een ideale voedingsbodem voor schimmel. En de ontstane schade kan niet alleen problemen met de huisbaas of hoge verwijderingskosten maar ook ziekte veroorzaken. Vooral als je last hebt van allergieën of astma, of als je immuunsysteem al verzwakt is.

Dit maakt het des te belangrijker om schimmelvorming te voorkomen als je je was binnen droogt: We vertellen je alle tips en trucs in dit artikel.


 

Hoe droogt je was het snelst

Om de was in huis sneller te laten drogen, kun je vóór het wassen een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Kies op je wasmachine een programma dat de kleren op de hoogst mogelijke snelheid centrifugeert. Hoe minder restvocht de kleren binnenin hebben als ze opgehangen worden, hoe minder vocht ze aan de omgeving afgeven. De optimale snelheid is 1.400 tot 1.600 toeren per minuut, die op moderne machines vaak met de hand ingesteld kan worden. Ga goed na of de kledingstukken geschikt zijn voor zulke hoge centrifugeersnelheden. Overhemden, broeken of ander teer textiel moet je van tevoren uitzoeken.

 

 

Waar moet je op letten als je de was binnen wilt drogen

Je was droogt niet zo maar in huis. Een kamer met een temperatuur van rond de 20 graden is echter perfect om was binnen te drogen. In een onverwarmde kamer of een koude kelderruimte kan de lucht het vocht nauwelijks opnemen, zodat het in het ergste geval direct in de muur terechtkomt. Er moet ook een raam, of in het beste geval meerdere, aanwezig zijn voor voldoende ventilatie. Als dit niet het geval is en je geen ventilatiesysteem in de kamer geïnstalleerd hebt, moeten alternatieve oplossingen gevonden worden. Een ventilator kan bijvoorbeeld tijdelijk verlichting geven, of je kunt een professionele ontvochtiger gebruiken.

 

 

Efficient je was binnen drogen: klop het wasgoed uit

Als je je kleren in huis droogt, zul je snel merken dat ze vrij hard worden. Helaas is dit een onaangenaam neveneffect van binnen drogen. Je kunt dit echter voorkomen door de kleren goed uit te kloppen als je ze uit de wasmaschine haalt. In het algemeen geldt: hoe groter de tussenruimte tussen de kledingstukken, hoe beter de luchtcirculatie en hoe sneller het droogproces. Lange broeken ophangen kan je bijvoorbeeld goed met het extra hoge wasrek Pegasus 180 Solid Maxx en als je de was in kleine ruimtes moet ophangen kan je ook een van onze handige wanddroogrekken gebruiken.


 

Ramen open tijdens het drogen van je wasgoed

Met behulp van twee wijd openstaande ramen. Zo kan het vocht snel ontsnappen en zich niet in de kamer verzamelen. Idealiter zitten de twee ramen recht of schuin tegenover elkaar, zodat de lucht ongehinderd door de kamer stroomt. Zo kan je was ook binnenshuis optimaal drogen.

 

 

De juiste plek voor jouw droogrek

De plaats waar je je wasrek neerzet is ook van cruciaal belang voor succes bij het binnenshuis drogen van kleren. Helaas helpt het niet veel als je de tocht frontaal de was bereikt. Integendeel: als de lucht een groot kledingstuk direct raakt, wordt ze afgeremd en bereikt ze nauwelijks de kleren die er direct achter liggen. Daarom moet je je droogrek altijd met de kop naar het open raam plaatsen, zodat de luchtstroom ongehinderd door de droogstangen kan gaan.

 

Zorg ervoor dat het wasgoed niet direct aan zonlicht wordt blootgesteld als het binnenshuis droogt. Door de nattigheid in de vochtige kleren werkt de UV-straling als een brandend glas. Dit kan leiden tot het verbleken van de kleur of tot lelijke verkleuringen van de stof.

 

 

Alle tips om je kleding goed en efficient te laten drogen samengevat

Zie je van alle tips en trucs door de bomen het bos niet meer? Geen paniek - we hebben hieronder een kort overzicht samengesteld, waarin de belangrijkste punten nog eens op een rijtje gezet worden:
  • Stel het centrifugetoerental in het wasprogramma zo hoog mogelijk in om restvocht tot een minimum te beperken.
  • 20 graden kamertemperatuur is ideaal om de was te drogen
  • Klop na het wassen de kleren uit en hang ze op een groot oppervlak uit
  • Zet ramen open en ventileer regelmatig
  • Coördineer verwarmings- en ventilatiegewoonten
  • Plaats het wasrek voor de kleren niet voor het raam
  • Vermijd direct zonlicht
Met deze tips kun je je was in huis gemakkelijk ophangen en drogen. Wil je ook nog tips over hoe je de was buiten kunt ophangen, check dan de blog "Was buiten drogen". Ook hebben wij nog tips en trucs hoe wasgoed het beste kan worden opgehangen: lees hiervoor de blog "Wasgoed ophangen".