Gezonder leven: Tips om je koelkast opgeruimd te houden

Wil je bewust eten en waarde hechten aan gezonde voeding? Dan moet je eerst nadenken over hoe je voedsel op de juiste manier bewaart. Een verkeerde opslag of voorraad leidt immers tot voedselverspilling of kan je ziek maken. In tijden van duurzaamheid en bewust gebruik van grondstoffen en voedsel is het zinvol om je eigen koelkastindeling eens onder de loep te nemen. Ontdek hier hoe je je koelkast optimaal kunt organiseren en hoe een koelkastorganisatie een eenvoudige en ingenieuze manier is om je gezondheid te verbeteren.

 

Tip 1: Houd je koelkast opgeruimd - dan eet je makkelijker gezond

In principe weten we allemaal dat het op de juiste manier bewaren van voedsel en gerechten alleen maar voordelen heeft. Want vers voedsel behoudt zijn voedingsstoffen en smaken. De houdbaarheid wordt verlengd en het komt erop neer dat je minder voedsel verspilt. Wees eerlijk en neem je gewoonten onder de loep. Want opgeruimdheid in de koelkast begint al bij het opbergen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat doe je als je na het boodschappen doen in de supermarkt met volle tassen en manden in je keuken staat?
  • Vul je de schappen en deurvakken van je koelkast gewoon lukraak?
  • Of pak je vers voedsel opnieuw in en gebruik je koelkast organizers, dat wil zeggen dozen en bakjes in verschillende maten, om alles netjes te houden?

Realiseer je op dit punt dat de manier waarop we met voedsel omgaan ook invloed heeft op onze eetgewoonten. Het is daarom de moeite waard om je voorraadkast en koelkast eens goed te bekijken. Dit zal je helpen om snel te herkennen welke voedingsmiddelen - groenten bijvoorbeeld - eerder in kleine hoeveelheden te vinden zijn.

 

Tip 2: Scherp je bewustzijn aan en optimaliseer je gevoel voor orde

Organisatieprincipes vereist kennis en discipline. Om je koelkast netjes te houden, moet je het volgende doen:

  • Als je een schone en goed georganiseerde koelkast wilt, maak hem dan eerst leeg en controleer daarna alle etenswaren.
  • Beschimmelde restjes en geopende blikken en potten weggooien als ze weken in de koelkast hebben gestaan en duidelijk bedorven zijn.
  • Jam, sauzen of andere vloeistoffen in potten of flessen kleven vaak aan elkaar. Maak van de gelegenheid gebruik om ze schoon te vegen met een vochtige doek. Dit zorgt meteen voor een netheid en hygiene in de koelkast.
  • Wees kritisch: we negeren vaak de vraag wat er niet in de koelkast thuishoort. Verwijder deze voedingsmiddelen, want ze nemen alleen maar ruimte in beslag in de koelkastvakken en kunnen zelfs waardevolle voedingsstoffen verliezen. Verse eieren horen bijvoorbeeld pas na 3 weken in het deurvak van je koelkast. Je kunt citrusvruchten ook zonder problemen op kamertemperatuur bewaren. Hetzelfde geldt voor aardappelen, uien en groenten zoals tomaten en komkommers. 

Tip 3: Verleng de houdbaarheid van uw voedsel met de juiste klimaatzones

Je koelkast netjes houden is geen hogere wiskunde. In principe hoeft alleen het voedsel dat je uit de koelvitrines van je supermarkt hebt gehaald in de koelkast.

 

Als het echter gaat om het optimaliseren van hun opslag, speelt de temperatuur een grote rol. De verschillende klimaatzones van je apparaat geven je informatie over wat je het best bewaart in de compartimenten en lades om te koelen. Als je je verse voedsel per categorie organiseert, zullen de verschillende temperatuurzones de houdbaarheid verlengen en je geld besparen.

 

Je kunt de volgende vuistregel als richtlijn gebruiken als je voedsel langer vers wilt houden: Omdat lucht in de koelkast circuleert, is het warmste compartiment in de koelkast de bovenste plank; omgekeerd is de onderste plank het koudst. Met deze kennis is het organiseren van je koelkast eenvoudig:

 

Onderste plank: Deze bevindt zich meestal boven de groentelade en is geschikt voor het bewaren van worst, vers vlees of vis. Bederfelijke producten van dit type blijven hier het langst goed.

 

Middelste schap: Met een gemiddelde temperatuur van 5 graden Celsius is dit vak ideaal voor het bewaren van zuivelproducten zoals yoghurt, boter en room.

 

Bovenste plank: De temperaturen liggen hier meestal rond de 8 graden Celsius. Een ideale plek om voorgekookte maaltijden volgens het meal-prep-principe of houdbare levensmiddelen en kaas te koelen.

 

Deurvakken: De praktische vakken en nissen voor eieren, kleine sausflesjes en drankjes bieden ook een temperatuur van ongeveer 8 graden Celsius. Sappen, wijn en andere dranken zijn hier voldoende koud.

 

Groentelade: Zoals de naam al zegt, worden hier salades en groenten bewaard. Het is verstandig om deze grote lade hygiënisch te organiseren, bijvoorbeeld met glazen bakjes, of gebruik gewoon een koelmat om de opgeslagen groenten langer vers te houden.

 

Tip 4: Gebruik de juiste organisers in de koelkast

Heb je een overzicht gekregen en je eten en restjes gecontroleerd? Dan kun je je nieuwe kennis voor meer orde in de koelkast meteen in de praktijk brengen.

  • In deze context moet je verschillende hulpmiddelen voor het organiseren van de koelkast overwegen. Want voedsel dat bijvoorbeeld in de supermarkt in plastic bakjes wordt verkocht, moet thuis meteen weer worden ingepakt.
  • Leifheit vacuümbakjes zijn bijvoorbeeld ideaal om restjes, fruit, vlees of groenten duurzaam te bewaren. Stapelbare koelkastcontainers zoals deze houden niet alleen de boel op orde, maar sluiten voedsel ook lucht- en waterdicht af. Dankzij deze containers blijft voedsel lang vers en op smaak. Zo blijft voedsel lang vers en smakelijk.
  • Haal dus je vacumeermachine uit de kast, samen met vacuümzakken en -rollen, en bewaar je eten veel langer.
  • Voorraaddozen zijn ook praktische hulpmiddelen om voedsel in de koelkast te organiseren. Ze lijken op vacuümdozen, kunnen luchtdicht worden afgesloten, besparen ruimte en zijn stapelbaar, waardoor ze de perfecte verpakking zijn voor bijna alle voedingsmiddelen. Dankzij deze dozen blijft je eten lang eetbaar en kun je je koelkast netjes houden. Zoals je ziet is het organiseren van de keuken zinvol en veel leuker als je de juiste keukenspecialisten bij de hand hebt.

Tip 5: Label koelzones en dozen voor voedselopslag

Heb je een gezin of woon je in een gedeelde flat? Dan is het zinvol om de verschillende lades of compartimenten van je koelkast te labelen als de fabrikant dat nog niet heeft gedaan. Op deze manier weten alle gebruikers van de koelkast waar de verschillende categorieën levensmiddelen thuishoren en waar ze ze kunnen vinden - zonder lang te hoeven zoeken.

  • Dit is vooral gemakkelijk met jampot etiketten. Je kunt ze ook dateren als je je voorraaddozen wilt labelen. Zo kun je bijvoorbeeld de dag noteren waarop je je maaltijd in de koelkast hebt gezet.
  • Houd bij het organiseren van je eten ook rekening met de houdbaarheidsdatum van de afzonderlijke voedingsmiddelen. Zet de yoghurts met de langste houdbaarheidsdatum altijd achterin, zodat de yoghurts met een kortere houdbaarheidsdatum vooraan staan, direct bij de hand.
  • Voor de organisatie moet je wat ruimte in je koelkast inplannen. Zo kun je spontaan restjes of kleine dingen bewaren en voorkom je chaos.

Tip 6: Zorg voor hygiëne in de koelkast

Zelfs als het je belangrijkste doel is om je koelkast netjes te houden, mag je de netheid ervan niet verwaarlozen. Hoe snel morst er een fles of kantelt er een open kan? Dan is het tijd om het schoonmaakdoekje te pakken en de planken weer schoon te vegen. Glazen en flessen laten na verloop van tijd ook plakkerige randen en lelijke vlekken achter. Het is daarom verstandig om de koelkast minstens elke 4 tot 6 weken van boven tot onder schoon te maken om te voorkomen dat er ziektekiemen of schimmel ontstaan. Lees hier hoe je de hygiëne in huis kunt verbeteren:

  • Haal eerst al het voedsel en andere items uit de koelkast en trek de stekker uit het stopcontact.
  • De volgende stap is om alle planken en deurvakken te verwijderen en ze af te wassen in warm afwaswater. Harde schoonmaakmiddelen zijn niet nodig.
  • Vergeet de grote groentelade niet. Bacteriën en vuildeeltjes mogen hier ook geen kans krijgen.
  • Zorg vervolgens voor de binnenkant van je lege koelkast. Zet een emmer schoonmaakwater klaar en reinig de wanden van de koelkast, het afvoerkanaal op de achterwand en heb het geduld om de afdichtlippen op de deur grondig te wassen en te drogen.
  • Als je bijzonder grondig wilt zijn, kun je de binnenkant van je koelkast daarna afvegen met verdund azijnwater. Azijn heeft een antibacteriële werking en maakt oppervlakken hygiënisch schoon. De azijngeur verdwijnt binnen enkele minuten.
  • Aan het einde van het schoonmaakproces zet je de schone schappen en vakken terug in de koelkast, schakel je de stroom in en zet je je etenswaren terug, gerangschikt per categorie.
  • Als je wilt, kun je ook een schaaltje koffiebonen in de koelkast zetten. Onze grootmoeders zweren erbij omdat ze geurtjes in de koelkast zouden neutraliseren. 

Tip 7: Houd je koelkast georganiseerd

In het leven blijven dingen zelden hetzelfde. Dit geldt ook voor het netjes houden van de koelkast. Raak dus niet gefrustreerd als de leden van je gezin er weer eens hun sporen hebben achtergelaten. Het beste is om regelmatig tijd in te plannen om de koelkast op te ruimen en de boosdoeners je daarbij te laten helpen. Zo leren ze van jouw tips om de koelkast opgeruimd te houden en bespaar jij tijd en zenuwen:

  1. Laat ze de koelkast schoonmaken en de schappen schoonvegen als dat nodig is
  2. Leg ze uit waarom een voedselcontrole belangrijk is en hoe ze bedorven restjes en voedsel over de datum kunnen herkennen
  3. Controleer samen het fruit en de groenten in de groentelade
  4. En indien nodig, één of twee etenswaren opnieuw verpakken in geschikte dozen voor het bewaren van etenswaren
  5. Wanneer de koelkast weer wordt ingeruimd, kun je ook het doel van de verschillende klimaatzones aan je geliefden uitleggen. Zo weten ze achteraf - in theorie althans - waar worst, kaas en yoghurt thuishoren.

Conclusie: Meer orde in de koelkast bevordert bewust eten

Voedingsdeskundigen hebben ontdekt dat een duurzaam gezond dieet te maken heeft met vaste routines. Met andere woorden, waar en hoe we ons voedsel bewaren laat al zien hoe we gezond eten waarderen. Wie zich dit eigen maakt en bij het boodschappen doen zo vers en niet-geïndustrialiseerd mogelijk voedsel koopt, gedraagt zich automatisch correct wat betreft een gevarieerd voedingspatroon. Zo leven we op de lange termijn gezonder en doen we ook iets goeds voor het milieu.

  • Want voedsel consumeren met kwaliteit en mate is de eerste stap tegen voedselverspilling.
  • Door voedsel en boodschappen op de juiste manier op te slaan in je voorraadkast en koelkast, leg je de basis voor meer duurzaamheid in je leven.
  • Door voedsel in de koelkast in categorieën in te delen, zie je meteen wat je eet en wat je vergeet. Kijk bijvoorbeeld eens hoe goed de groentelade gevuld is, of hoeveel worst en vlees je in verhouding tot elkaar eet.

Tip: Dit is niet kritisch bedoeld. Je hoeft niets op te geven in je dieet. Maar misschien stimuleert je goed georganiseerde koelkast je om eetgewoonten te identificeren en nieuwe voedingsfocus uit te proberen in de geest van clean eating - bijvoorbeeld vaker een salade eten.