Afstoffen: hoe je voor eens en altijd van stof afkomt

Het gebeurt wel vaker: je hebt net je hele huis schoongemaakt en wilt een welverdiende pauze nemen, maar nog geen twee minuten later komt het stof alweer terug. Dit kan heel vervelend zijn. Huisstof is niet alleen visueel onaantrekkelijk, het kan bij veel mensen ook allergische reacties veroorzaken. Maar dat is nu allemaal voorbij!

 

In deze adviestekst vertellen we je hoe je je huis kunt ontstoffen, wat je moet gebruiken om te ontstoffen en hoe je een nieuwe opeenhoping van stof kunt voorkomen. Met praktische tips en trucs en geweldige productsuggesties kun je afscheid nemen van stof.

 

Hoe komt stof eigenlijk in huis?

Het meeste stof dat zich in je huis verzamelt, doet hetzelfde als jij: het komt binnen via de deur. Het maakt ook graag gebruik van open ramen. Zodra je die opent, komen er heel kleine vuildeeltjes je huis binnen en zetten ze zich af op allerlei oppervlakken. Deze deeltjes zijn onder andere pollen, industrieel stof en slijtage van banden. Je zult dit al gemerkt hebben, vooral als je aan een drukke weg woont.

 

We kunnen echter niet alleen de buitenwereld de schuld geven van het stof binnen onze vier muren. Wij spelen ook een belangrijke rol in de vorming van dit stof. Enerzijds brengen we van buitenaf stof in huis via onze kleding en schoenen. Daarnaast geven we roos en haar af, die zich bundelen met andere vuildeeltjes en stofbolletjes worden. Als je huisdieren hebt, gebeurt hetzelfde met hen. Bacteriën en mijten veroorzaken ook stof en vuil in onze huizen.

 

Om deze redenen is het belangrijk om alles van tijd tot tijd grondig af te stoffen. Je denkt waarschijnlijk bij jezelf dat je er nooit klaar mee bent, zo vaak als het stof 

terugkomt. Maar maak je geen zorgen! Met de juiste strategie en onze tips stof je sneller, gemakkelijker en effectiever dan ooit tevoren.

 

Stof verwijderen: waar te beginnen?

Bij het afstoffen is het belangrijk dat je niet zomaar ergens in de kamer begint. Stof dwarrelt heel snel op en komt zonder het juiste systeem precies terecht op de plek waar je net hebt schoongemaakt. Daarom is het allereerste wat je moet doen de vloer grof afstoffen. De beste manier om dit te doen is met een snoerloze stofzuiger met een hoge zuigkracht.

 

Geen stofzuiger? Geen probleem!

Als je geen stofzuiger bij de hand hebt, is een vloerwisser ook ideaal om stof van de vloer te verwijderen. Kijk eens naar de Profi XL Mobile dweilset voor alle gladde vloeren en droge reiniging van Leifheit. De set bevat een telescoopsteel, een emmer met wieltjes en een mopovertrek. Je krijgt er nu ook de bijpassende Duster statische stofhoes gratis bij! Dankzij de elektrostatisch geladen vezels trekt de overtrek vuil, stof en haren van huisdieren magnetisch aan en houdt het stevig op zijn plaats.


 

Volg na deze stap de beste methode om af te stoffen:

  • Van boven naar beneden
  • Van binnen naar buiten
  • Van achteren naar voren

Door deze volgorde te volgen, zorg je ervoor dat het stof dat wordt opgewerveld, terechtkomt op plekken die je nog niet hebt schoongemaakt. Concreet kan het afstoffen van je huis er als volgt uitzien:

  1. Plafonds, lampen en gordijnrails afstoffen
  2. Stof deurlijsten, fotolijsten, planken en kasten af
  3. Dressoirs, tafels, ladekasten en andere opbergoppervlakken afstoffen
  4. Stof apparaten, decoraties, banken en stoelen af
  5. Stof de vloer een tweede keer af, deze keer zeer grondig

Als je deze stappen volgt, heb je een zeer goede basis om je leefruimte schoon en stofvrij te houden.

 

Droge of vochtige stofzuigen?

Om stof succesvol te verwijderen, is het niet alleen belangrijk om een verstandige volgorde aan te houden, maar ook om de juiste techniek en geschikte producten te gebruiken.

 

Oppervlaktereiniging met een vochtige doek is bijzonder effectief. De stofdeeltjes worden geabsorbeerd door het water en kunnen niet meer opdwarrelen. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is, want sommige oppervlakken verdragen veel water niet goed. Gebruik ook een zachte katoenen doek. Microvezeldoeken zijn erg praktisch, maar hun ruwe textuur laat snel kleine krasjes achter op gladde oppervlakken. Om goed af te stoffen, kun je het beste cirkelvormige bewegingen maken. Zo krijg je het schoonste resultaat. Je hebt hier geen speciaal schoonmaakmiddel voor nodig.

 

Als je geen tijd hebt om alles grondig schoon te maken met water, kun je een goede plumeau zoals de Duster XL van Leifheit gebruiken om snel stof te verwijderen van alle oppervlakken. De dichte en zachte microvezels vangen zowel fijn als grof stof op en voorkomen dat het elders neerslaat.

 

Stof zit ook waar je het niet kunt zien

In alle kamers zijn er hoeken waar we stof niet zien of vermoeden. Maar dat betekent niet dat het er niet is. Daarom moet je ook moeilijke plekken schoonmaken. Vooral fijnstof weet zich een weg te banen door de kleinste kieren. Helaas is het daarom meestal niet voldoende om het alleen van de zichtbare oppervlakken te verwijderen. Hieronder leggen we uit waar je beter moet kijken en hoe je stof zelfs op onopvallende plaatsen kunt bestrijden.

 

Kasten en planken afstoffen

Kasten zijn net deuren en ramen. We openen ze en er komt stof binnen. Je zult veel stof in je kledingkast aantreffen, vooral als je je kleding opruimt. Probeer daarom elke twee tot drie maanden de binnenkant van je kledingkast af te stoffen. Gebruik een kleine handstofzuiger of een vochtige doek en laat alles goed drogen en luchten voordat je je kleding weer opbergt.

 

Planken zijn ook meesters in het aantrekken van stof door de vele boeken, decoratieve voorwerpen en andere stofvangers die zich erop opstapelen. Je kunt ook hier een vochtige doek gebruiken om vuil te verwijderen. Verwaarloos de open voorwerpen niet. Zo blijft je plank langer stofvrij.

 


Geef de voorkeur aan kasten en planken

Als je je kasten en planken al aan het leegmaken en afstoffen bent, kun je ze naar voren halen om erachter schoon te maken. Ga hiervoor met een droge doek over de muur, de achterkant van de kast of plank en de plinten. Gebruik vervolgens een stofzuiger om het grove stof van de vloer te verwijderen en veeg er vervolgens overheen met een vochtige doek om het fijne stof op te vangen. Laat alles goed drogen en duw de meubels terug op hun plaats.

 


Tip: Maak na het afstoffen van de gelegenheid gebruik om de handgrepen van je kast te desinfecteren.


 

Radiatoren afstoffen

Radiatoren zijn een andere schuilplaats voor stofbollen en pluisjes. De warme lucht zorgt ervoor dat de stofdeeltjes hier worden opgewerveld. Probeer daarom elk jaar voor de winter alle radiatoren in huis af te stoffen. Afhankelijk van het type radiator zijn ze aan de buitenkant gemakkelijk af te nemen met een vochtige doek. Als je een sectionele radiator hebt, kun je deze het beste schoonmaken met een platte handafstoffer zoals de Duster Flat van Leifheit. Radiatoren aan de binnenkant schoonmaken is iets moeilijker, vooral bij een vlakke radiator.

 

Als de roosters van je radiatoren verwijderd kunnen worden, kun je de kieren en lamellen schoonmaken met een radiatorborstel. Je kunt het beste een vochtig laken onder de radiator leggen om eventueel vallend stof op te vangen.

 

Als de roosters vastzitten, moet je andere middelen gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een haardroger om de stofhazen uit de radiator te blazen. Ook hier kun je er het beste een vochtig laken onder leggen. Soms is het stof echter zo hardnekkig dat zelfs de föhn niet veel helpt. In dat geval kun je wat warm water in een bakje doen en dit langzaam over de binnenkant gieten. Plaats een teiltje of iets dergelijks onder de radiator om het vuile water op te vangen. Herhaal het proces tot het water schoon is en laat alles goed drogen voordat je de verwarming weer aanzet.

 


Tip: bespaar geld met een schone verwarming!

Een verwarming presteert alleen goed als hij schoon is. Als hij onder het stof zit, verbruikt hij meer energie. Dit verhoogt je verwarmingskosten. Radiatoren ontstoffen is daarom een goede manier om je kosten te verlagen.


 

Textiel stofvrij houden

We kunnen het misschien niet zien, maar er hoopt zich ongelooflijk veel stof op in textiel. Zorg er dus voor dat je ze ook schoon houdt. We leggen hier uit hoe je dat kunt doen:

  • Beddengoed: Schud je beddengoed regelmatig uit voor het raam om stof en huidschilfers te verwijderen. Je moet je beddengoed na ongeveer twee weken wassen.
  • Handdoeken: Vervang je handdoeken regelmatig om stof en muffe geurtjes te voorkomen. Idealiter gebruik je elke dag een nieuwe handdoek voor je gezicht.
  • Tapijten: Je moet ook je tapijten een paar keer per week afstoffen. Dit is vooral belangrijk als je kinderen of huisdieren hebt. Een stofzuiger of tapijtveger is geschikt om tussendoor even snel schoon te maken. Je moet je tapijten ook om de twee jaar grondig reinigen om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan.
  • Gordijnen: Het wassen van gordijnen wordt vaak verwaarloosd. Het zijn echte stofvangers. Je kunt ze het beste in de wasmachine wassen op een fijnwasprogramma. Om te voorkomen dat je ze daarna moet strijken, kun je ze weer ophangen als ze een beetje vochtig zijn. Zo hangen ze vanzelf glad.
  • Ander textiel: Kijk rond in je huis en bedenk welk textiel je kunt afstoffen. Heb je knuffels in je bed of jassen die open in de kast hangen? Zo ja, dan zit daar ook veel stof in. Door alles regelmatig te verzorgen en te wassen, kun je lang van je spullen genieten.

De ideale luchtvochtigheid

De optimale luchtvochtigheid voor binnenruimtes ligt tussen 40 en 60 procent. In de badkamer ligt de waarde iets hoger, rond de 70 procent. Je hebt een hygrometer nodig om de luchtvochtigheid te meten.


 

Zo vaak moet je de plumeau gebruiken

Hoe vaak je moet afstoffen hangt helemaal af van je woonsituatie. Als je alleen in een flat woont en geen huisdieren hebt, is het voldoende om één keer per week af te stoffen. Als je echter met andere mensen en huisdieren samenwoont, moet je iets vaker afstoffen. Let op hoe snel zich een nieuwe laag stof vormt op de oppervlakken. Zodra dit duidelijk zichtbaar is, moet je je huis afstoffen.