Zonnebrandvlekken snel verwijderen: zo doe je dat

Wat vervelend! Een paar uur lang was je nieuwe T-shirt zo wit als een laken. Nu, na een bezoekje aan het strand, zorgen zonnebrandvlekken ervoor dat je lievelingskleding er lelijk uitziet. Zonnebrandvlekken verwijderen uit lichtgekleurde of witte kleding lijkt vaak onmogelijk. Zelfs na het wassen in de machine blijven ze vaak zichtbaar. Integendeel: warme wastemperaturen en wasmiddelen met bleekmiddelen maken ze zelfs intenser of verkleuren ze geel. Als je wilt weten wat deze lelijke vlekken veroorzaakt en wat je eraan kunt doen, bekijk dan de Leifheit gids. Hier lees je ook hoe je zo'n gele zonnebrandvlek in de meeste gevallen kunt verwijderen.


De boosdoener zonnebrandcrème: steeds weer vlekken op kleding

Het is elk seizoen weer een uitdaging: aan de ene kant maken agressieve UVA- en UVB-stralen een goede zonnebrandcrème noodzakelijk om de huid te beschermen, maar aan de andere kant tasten de meeste zonnebrandcrèmes ons witte textiel aan en veroorzaken ze lelijke vlekken. Dus wat te doen? Je kent het probleem: je smeert je zorgvuldig in met zonnebrandcrème, maar je witte bikini, T-shirt of lichtgekleurde shorts komen toch in contact met wat resten zonnebrandcrème die aan je lichaam blijven plakken. Gele vlekken van zonnebrandcrème of lelijke vergeelde randen op mouwen van bloezen zijn het gevolg en kunnen zelfs op 60 °C in de wasmachine nauwelijks worden uitgewassen. Ook andere materialen reageren op zonnebrandcrème met vlekken:

 • Volgens deskundigen behoren vlekken van zonnebrandcrème eigenlijk tot de meest hardnekkige vlekken van allemaal.
 • Zonnebrandcrème laat zelfs vlekken achter op lak
 • Kunststoffen of leer reageren ook met vlekken en strepen als ze in contact komen met zonnebrandcrème

Zonnebrandvlekken en hoe ze ontstaan

Textieltechnici hebben ontdekt dat zowel fysische als chemische UVA-filters in zonnebrandcrèmes de boosdoeners zijn zonder welke de gele vlekken niet zouden bestaan. En dit is hun verklaring:

 • Door hun samenstelling dragen UV-filters hun gelige inherente kleur over op textiel dat ermee in contact komt.
 • Afhankelijk van de kwaliteit en kleur van de stof zijn deze vlekken achteraf moeilijk te behandelen of te verwijderen.
 • Hoe hoger de beschermingsfactor van het gebruikte zonnebrandmiddel en hoe langer de vlekken op de kleding blijven zitten, hoe ingewikkelder het is om de vervuiling er weer uit te wassen.
 • Helaas heeft het geen zin om kleding na het wassen aan droogmolens en dergelijke te hangen om het in de zon te bleken.

Tip: Je kunt het beste voorkomen dat er zonnebrandcrème op je kleding komt. Trek dus niet meteen je lievelingsjurk aan nadat je je hebt ingesmeerd met zonnebrandcrème. Laat de zonnebrandcrème intrekken en kies voor een gekleurde katoenen outfit. Als je twijfelt, kun je het iets warmer wassen dan bijvoorbeeld gevoelige synthetische vezels of zijde.


Zonnebrandcrème: Hoe verwijder je vlekken uit je kleding?

Als het toch gebeurt, kun je de volgende trucjes of huismiddeltjes gebruiken om vlekken van zonnebrandcrème te bestrijden en kijken of ze je witte kleding kunnen redden:

 • Afwasmiddel: De beste manier om verse druppels zonnebrandcrème op te zuigen is om een droge keukendoek te gebruiken. Vermijd wrijven. Druppel vervolgens een paar druppels afwasmiddel op de zonnebrandvlek en wrijf het voorzichtig in de textielvezels. Afwasmiddel is over het algemeen erg goed in het oplossen van vet en olie, dus als je je kledingstuk daarna wast, heb je een goede kans dat je de zonnebrandvlek met succes verwijdert. Als je geen afwasmiddel bij de hand hebt, probeer dan galzeep te gebruiken.
 • Zuiveringszout of bakpoeder: Als je zonnebrandvlekken wilt bleken, is zuiveringszout ook een optie. Verse zonnebrandvlekken kun je verwijderen door je witte kleding vochtig te maken en er een pakje zuiveringszout op te smeren. Laat het minstens een half uur op de vlek zitten en was het kledingstuk dan zo heet als het wasvoorschrift toestaat.
 • Vlekkenspray: Als je haast hebt, probeer dan een vlekkenspray. Neem zoveel mogelijk resten zonnebrandcrème op met keukenpapier, spray de vlek voorzichtig in en was het kledingstuk zo heet als nodig is. Er zijn zelfs vlekverwijderaars die speciaal zijn ontwikkeld om vet en olie op te lossen. Informeer bij je plaatselijke drogist.
 • Azijn of citroenzuur: Onze grootmoeders zweren bij azijnwater of citroenzuur als het gaat om vettige vlekken op kleding. Maak bijvoorbeeld een azijnbad met water in een verhouding van 1:5 en laat je T-shirt hierin minstens een uur weken. Daarna kun je het gewoon wassen. Als je geluk hebt, is de zonnebrandvlek daarna verdwenen.
 • Strijk het eruit: Zonnebrandvlekken bevatten vet en olie, dus je kunt proberen de vetvlek eruit te strijken met vloeipapier of keukenpapier. Gebruik strijkhulpmiddelen zoals strijkplanken en strijk totdat er geen vet meer door het vloeipapier wordt geabsorbeerd. Was je kledingstuk daarna zoals gewoonlijk.

Insider tip: Sommige mensen zweren erbij - waterproof zonnebrandcrème kun je van witte bikini's verwijderen met douchegel. Er wordt gezegd dat de milde vloeibare zeep, samen met stromend warm water, de aanhechtende formule afbreekt en daarna samen met de vlekken kan worden uitgewassen.

 

 

De kleine 1x1 over vlekken van zonnebrandcrème

 

Welk huismiddeltje of hulpmiddel je ook verkiest in de strijd tegen zonnebrandcrème. Er zijn een paar regels voor het verwijderen van vlekken uit kleding:

 • Verse vlekken moeten onmiddellijk worden uitgewassen met afwasmiddel.
 • Oudere vlekken moeten één tot twee uur weken.
 • Wrijf galzeep, afwasmiddel en dergelijke voorzichtig in de stof.
 • Voorzichtig wrijven lost de vet- en oliecomponenten nog beter op uit de textielvezel.
 • Voor het wassen in de machine moet je vervolgens vloeibaar wasmiddel gebruiken en kiezen voor vrij lage wastemperaturen.
 • Poederwasmiddelen en hoge temperaturen verergeren zonnebrandvlekken vaak door de chemische reactie van hun bleekmiddelen.

 

Welke zonnebrandcrème maakt geen gele vlekken?

 

Nou, helaas kunnen we je op deze vraag geen bevredigend antwoord geven.

 • Je kunt het beste vermijden om witte kleding te dragen als je je van tevoren hebt ingesmeerd met zonnebrandcrème.
 • Dit komt omdat lichtgekleurde of witte stoffen gevoelig zijn. Vet wordt er vaak donkerder op, waardoor het nog meer opvalt.
 • Je kunt ook kiezen voor vetvrije zonnebrandcrème. Dit beschermt textiel en zelfs je leren autostoel tegen vlekken van zonnebrandcrème.
 • Er zijn ook zogenaamde minerale zonnebrandcrèmes. Deze bevatten geen chemicaliën en zijn vrij van nanodeeltjes, wat ook gezonder is voor je huid.