De was ophangen: Hoe doe je dat op de juiste manier?

Wasgoed wassen en te drogen hangen, dit gebeurt regelmatig in elk huishouden. Afhankelijk van hoeveel mensen er samenwonen, kunnen de bergen wasgoed kleiner of groter zijn. Vooral in gezinnen met kinderen draait de wasmachine meestal meerdere keren per week. Want als de kleintjes buiten spelen en ravotten, worden de kleren snel vies.

 

Om te voorkomen dat het wasgoed zich opstapelt, moet het regelmatig worden gewassen en vervolgens gedroogd, het liefst zo snel mogelijk. Er zijn verschillende manieren om dit te doen: wasrek, droogmolen, wanddroger, droogtoren enz. Maar welke optie is de juiste? Wat is de beste manier om het wasgoed op te hangen zodat het zo snel mogelijk weer droog is? En waar? Vragen op vragen. Maar we hebben de juiste tips voor het ophangen van je kleren:

 

Welk wasrek, droogmolen of wanddroogrek moet ik kiezen om mijn was op te hangen?

Er zijn verschillende manieren om de was te drogen te hangen. Welke van de opties de juiste keuze is, hangt af van verschillende factoren: Hoe groot is het huishouden? Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Is er een tuin? Als je bijvoorbeeld in een kleine eenkamerwoning woont, heb je waarschijnlijk geen ruimte voor een grote staand droogrek. Als je daarentegen de was van een gezin van vier personen moet ophangen, volstaat een kleine wanddroger niet. Wij vertellen je graag welke optie voor wie het beste is en wat de voor- en nadelen van de afzonderlijke oplossingen zijn:

 

Broeken ophangen, bloesjes ophangen, overhemden ophagen, dit kan eenvoudig op een van onze allround droogrekken

De klassieker onder de opties voor het ophangen van wasgoed is waarschijnlijk een staand droogrek met twee vleugels. Modellen zoals de Pegasus 200 Solid Deluxe Mobile of het Pegasus 180 Solid Plus droogrek kunnen worden ingeklapt om ruimte te besparen en bieden in opengeklapte stand ruimte voor ongeveer twee wasmachineladingen met hun 18 meter lijnlengte, ideaal zelfs voor grotere huishoudens.

 

Staande kledingrekken bieden echter niet alleen het voordeel dat ze in opgevouwen toestand snel achter de kast, onder het bed of in de hoek achter de deur verdwijnen, maar ze kunnen ook overal flexibel worden geplaatst. In de zomer, als de zon schijnt, kun je bijvoorbeeld de was ophangen op het balkon, het terras of in de tuin. Als het begint te regenen, hoef je de was niet naar beneden te halen, maar kun je het rek gemakkelijk naar binnen brengen. In de winter kun je jouw kleren ophangen aan het droogrek in de kelder, de badkamer of de woonkamer, waar er maar plaats is. 

 

Als de was in kleine ruimtes moet worden opgehangen zijn er bijzonder ruimtebesparende modellen zoals het Pegasus 150 Solid Slim wasrek. Je kunt er gemakkelijk je was zelfs in de allerkleinste ruimtes van je huis ophangen. Naast deze voordelen heeft een wasrek ook nadelen: Voor grote gezinnen met veel wasgoed is één standaard meestal niet genoeg. Dan heb je vaak een tweede of zelfs een derde nodig - en dat neemt ruimte in beslag. Bovendien moet je het kledingrek ergens opbergen als je het niet nodig hebt. Omdat het niet bepaald decoratief is.

 

Was buiten ophangen op de droogmolen - veel wasgoed tegelijk drogen

Heb je een groot gezin? Of heb je een vaste dag in de week waarop je alle was doet? Dan heb je een oplossing nodig die zoveel mogelijk ruimte biedt voor beddengoed, kleding, handdoeken en dergelijke. In dit geval is een droogrek alleen meestal niet voldoende om de was op te hangen. In dat geval kan een droogmolen een verstandig alternatief zijn. Het biedt veel droogruimte, ideaal voor wie veel wasgoed tegelijk wil drogen.

 

De meeste droogmolens worden in de tuin opgesteld via een gat in de grond. Op die manier hebben ze hun vaste plaats en hoeven ze niet eerst uit de opslagruimte te worden gehaald en opgesteld, in tegenstelling tot de uitklapbare droogrekken. Je hoeft alleen maar de droogmolen te openen - en je kunt de was ophangen. In de regel is er ruimte voor maximaal vijf wasmachineladingen op één roterende wasdroger.

 

Een nadeel van deze optie is echter dat je jouw kleren alleen bij goed weer buiten kunt drogen. Kies je echter voor een model als de LinoProtect 400 droogmolen, dan kunt u overhemden, broeken en dergelijke ook bij regen buiten ophangen. Het heeft namelijk een dak dat je wasgoed beschermt tegen regenbuien. Een ander nadeel van droogmolens s is dat ze alleen geschikt zijn voor in de tuin. Maar dat is ook niet helemaal waar. Er zijn ook mini droogmolens zoals de LinoPop-Up 140 voor drogen in kleine ruimtes of voor onderweg. Zo handig dat je deze overal flexibel kunt opstellen, net als een wasrek, bijvoorbeeld op het balkon of terras maar ook binnen in de kelder, washok of woonkamer.

 

Was ophangen op een waslijn - een flexibele oplossing

Heb je een kelder waar je je was droogt? Of heb je veel bomen in je tuin? Dan is het een goed idee om er een Leifheit waslijn 30 meter aan te hangen om je was op te hangen. Je kunt de waslijn overal flexibel vastmaken, bijvoorbeeld rond een paal, aan een boomstam of aan een oogje in de muur. De drooglijn neemt weinig ruimte in beslag en kan in een handomdraai worden verwijderd. Vooral op vakantie is deze optie bijzonder geschikt voor het drogen van strandlakens, zwembroeken of bikini's. Omdat de flexibele drooglijn in elke koffer past en overal bevestigd kan worden.

 

Drogen in kleine ruimtes met een wanddroger - het ruimtebesparende alternatief

Ben je op zoek naar een ruimtebesparend alternatief die toch zoveel mogelijk droogruimte biedt? Als je jouw was in kleine ruimtes wilt drogen kan je het beste naar wanddroogrekken kijken.  Uittrekmodellen zoals de Rollfix 210 Longline wanddroger zijn perfect voor montage aan de muur in de badkamer of op het balkon. Als je de was wilt ophangen, hoef je alleen maar de lijnen uit te trekken. Wanneer sokken, blouses, truien en dergelijke weer droog zijn, worden de lijnen weer in de behuizing getrokken. Zo neemt de wanddroger weinig ruimte in en is hij nauwelijks zichtbaar. Een nadeel is echter dat een dergelijk model permanent moet worden gemonteerd. Je kunt dus niet om boren heen. Eenmaal opgehangen staat de wanddroger vast. Je kunt hem dus niet flexibel instellen waar het beste uitkomt.

 

Hoe hang je kleding goed op?

Om ervoor te zorgen dat jouw kleren, beddengoed en dergelijke in een mum van tijd weer droog zijn, is het belangrijk dat je jouw wasgoed op de juiste manier ophangt. Afhankelijk van hoe slim je ze ophangt, kunnen ze sneller drogen. En met de juiste techniek kun je uren strijken besparen. Wij hebben een paar tips voor je over hoe je kleding, beddengoed en handdoeken het beste kunt ophangen en waar je op moet letten:

 1. Vind de juiste plek om je was op te hangen:
  Om jouw wasgoed in een mum van tijd droog te krijgen, moet je de juiste plek vinden om het op te hangen. Als je de mogelijkheid hebt, kun je de was het beste buiten ophangen. Door de zon en de wind droogt het snel en ruikt het heerlijk fris. Je kunt je kleren natuurlijk ook binnen drogen. Zorg er wel voor dat je het goed lucht, zodat het vocht geen schimmelvorming veroorzaakt.
 2. Schud de kleren goed uit voordat je ze ophangt:
  Voordat je de was ophangt, moet je elk artikel grondig uitschudden. Dit voorkomt dat de stof elkaar overlapt en dat de afzonderlijke stukken langzamer drogen. Dit heeft ook het positieve effect dat de gedroogde was minder kreukt en je tijd bespaart bij het strijken. Hang de kleding daarom zo strak mogelijk op.
 3. Hang de was gespreid op:
  Om de lucht beter te laten circuleren en jouw wasgoed sneller te laten drogen, moet je het in verspringende rijen ophangen. Op die manier is de afstand tussen hen groter.
 4. Maak de kleren goed vast:
  Om te voorkomen dat het wasgoed wegglijdt of valt in de wind, moet je het vastzetten met wasknijpers. Dit geeft jou ook de mogelijkheid om de kledingstukken zo op te hangen dat ze elkaar niet te veel overlappen.
 5. Hang delicate kleding buiten binnenstebuiten:
  Wil je zwarte kleren buiten in de zon drogen? Hang ze binnenstebuiten om te voorkomen dat ze vervagen. Dit zal het materiaal beschermen.
 6. Droog overhemden en blouses op hangers:
  Wil je jezelf uren strijkwerk besparen? Hang dan wasgoed zoals overhemden of blouses direct op een hanger. Zo voorkom je een vervelende droge vouw op het kledingstuk die je er moeizaam uit moet strijken.

Was goed ophangen - de conclusie

Met de juiste tips kunt je jouw wasgoed zo ophangen dat het zo snel mogelijk droogt. Vooral in de frisse lucht verdwijnt het vocht heel snel. Bij winderig, zonnig weer kun je ze al na een paar uur van de lijn halen. Maar er zijn ook geschikte oplossingen voor slecht weer of voor wie niet de mogelijkheid heeft om de was buiten op te hangen. Of een droogrek, droogmolen of wanddroger het juiste alternatief is, hangt af van de individuele omstandigheden. Wil je flexibiliteit? Dan is een droogrek of waslijn de juiste keuze. Heb je daarentegen veel droogruimte nodig om de was van uw hele gezin op te hangen? Dan is een droogmolen de juiste keuze. Heb je maar weinig ruimte en wil je jouw wasgoed ruimtebesparend ophangen? Dan kun je het beste kiezen voor een wanddroger die je alleen tevoorschijn haalt als het nodig is.

 

Wil je nog meer tipps over hoe je de was het beste kan drogen? Lees dan onze andere blogs: "De was binnen drogen" of "De was buiten drogen"

Hang de was nu goed op!

De verschillende droogrekken en droogmolens van Leifheit bieden u vele mogelijkheden om uw wasgoed goed op te hangen. Zo is de was altijd goed droog.