Natuurlijk schoonmaakmiddel voor een hygiënisch en milieuvriendelijke reiniging!

Als het om schoonmaken gaat, hecht je dan veel belang aan antibacterieel schoonmaken, vooral in de badkamer, de keuken en op de vloeren? Maar tegelijkertijd gebruik je niet graag schoonmaakmiddelen die op de achterkant een hele reeks aan chemische ingrediënten bevatten? Gelukkig kan grondig schoonmaken ook met milieuvriendelijke, natuurlijke producten. Ontdek welke ecologische schoonmaakmiddelen er zijn.


1. De klassieker: kalkaanslag verwijderen met citroen of schoonmaakazijn

Op de vraag hoe je effectief je met natuurlijk schoonmaakmiddel kunt schoonmaken, komen zeker de bekendste huishoudelijke schoonmaakmiddelen citroen of schoonmaakazijn in je op. Kalkaanslag hoopt zich op in alle hoeken die in contact komen met water uit de kraan. Deze zijn vooral te vinden op de volgende plaatsen:

  • Op en rondom de kranen, afvoeren en randen van de wastafels, het bad en de douche in de badkamer.

  • Tussen de tegels in de douche en in de hoeken.

  • Op en rondom de kraan en langs de kitranden van het aanrecht in de keuken. 

Als het water bijzonder kalkrijk is, blijken deze witte afzettingen zo hardnekkig dat schoonmaken zonder chemicaliën weinig helpt. Maar met de natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals citroen of schoonmaakazijn kun je zowel in de keuken als in de badkamer kalk verwijderen. De procedure en de aanmaak zijn zeer eenvoudig:

  1. Neem een lege spuitfles. 

  2. Voeg het schoonmaakazijn of het citroensap toe aan de spuitfles.

  3. Onthoud: Afhankelijk van welk schoonmaakmiddel je kiest, moet je het ook verdunnen. Als je citroensap of schoonmaakazijn uit de supermarkt gebruikt, die ook geschikt is voor consumptie, hoef je het niet te verdunnen. Als je echter geconcentreerd citroen- of azijnzuur koopt, moet je de gebruiksaanwijzing volgen en het zuur met water verdunnen.

  4. Bespuit de verkalkte plekken in de badkamer of keuken met het natuurlijke reinigingsmiddel, laat het middel even inwerken en veeg de kalkvlekken weg met een vochtige doek.

  5. Ook kalkvlekken op de vloer kunt u verwijderen met dit milieuvriendelijke schoonmaakmiddel, geheel zonder chemicaliën. Veeg daarna de tegelachterwand opnieuw af met de Leifheit Cabino wisser en geniet van een hygiënische en vlekvrije reiniging.


Onze tip: Kalk in het water hoopt zich op rondom de armaturen, kranen en tegels. Hoe langer je de kalkaanslag op de oppervlakken laat zitten, hoe sterker de kalksporen zullen worden. Je kunt dit voorkomen door de fittingen in de douche of de kraan op de wastafel of gootsteen altijd af te drogen zodra ze met water in aanraking komen.


 

2. Spoelen met natuurlijk schoonmaakmiddel: vet oplossen met groene zeep

Vooral in de keuken is vet een hardnekkige vervuiler die schoonmaken zonder chemicaliën bijna onmogelijk maakt. Maar je kunt ook een milieuvriendelijk natuurlijk schoonmaakmiddel zonder chemische toevoegingen gebruiken om vet op te lossen. De oplossing in dit geval is het klassieke huismiddeltje; groene zeep!

  • Eenvoudig gezegd wordt ouderwetse groene zeep gemaakt van een mengsel van vetten of andere plantaardige oliën met kaliumhydroxide.

  • Groene zeep heeft vet oplossende eigenschappen.

  • Om te spoelen vult je de gootsteen met water zoals gewoonlijk. Laat in plaats van afwasmiddel de groene zeep in de hand schuimen en giet het schuim in het water, of schraap met een mes een paar snippers van de zeep af zodat ze in het water oplossen.

  • In dit zeepwater lost het vet gemakkelijk op van pannen, borden en bestek.

Vooral als je gerechten in vet in de pan bakt, heb je vetspetters langs het fornuis, maar ook op de afzuigkap, op de muur en op de vloer. Het gebeurt heel regelmatig dat er iets misgaat tijdens het bakken of koken van iets en de keukenvloer ligt dan ook snel vol met vet en fruitspetters. Je kunt deze oppervlakken ook op een milieuvriendelijke manier schoonmaken met groene zeep en water.

  • Neem een stuk groene zeep en een schoonmaakemmer.

  • Gebruik een mes om wat schaafsel van de zeep in de emmer te schrapen.

  • Vul de emmer met warm water zodat de zeepkrullen oplossen.

Met deze natuurlijke reiniger kun je schoonmaken zonder chemicaliën, zelfs in de keuken, voor kookgerei, het fornuis en de vloer.

 

 

3. Schone en bacterievrije vloeren door hete stoom

Zoekt je, naast de tot nu toe besproken chemievrije reinigingsopties, een handig schoonmaakapparaat waarmee je ook jouw vloeren kunt reinigen zonder synthetische toevoegingen? Ontdek bijvoorbeeld de voordelen van een stoomreiniger

  • Dit reinigingsapparaat reinigt uitsluitend met hete stoom en zonder chemicaliën.

  • Of je nu stenen, tegels of laminaatvloeren wilt reinigen, een stoomreiniger is geschikt voor de meest uiteenlopende vloerbedekkingen.

  • Dit chemicaliënvrije reinigingsapparaat is ideaal voor het opfrissen van tapijten en vloerkleden.


Onze tip: maak gebruik van de milieuvriendelijke CleanTenso Power stoomreiniger, vloeren reinigen zonder chemicaliën. Dit bespaart jou tijd en moeite, want met zijn hulp hoef je geen emmer meer mee te nemen.


 

4. Reinig verkalkingen en voegen met natriumbicarbonaat

Onze lijst van ingrediënten voor schoonmaken zonder chemicaliën moet ook het natuurlijke schoonmaakmiddel soda bevatten. Dit witte poeder van natuurlijke oorsprong is gemakkelijk verkrijgbaar in elke supermarkt of drogisterij, het is goedkoop in aanschaf en milieuvriendelijk verpakt. Als je puur met zuiveringszout wilt schoonmaken, kunt u als volgt te werk gaan:

  • Pak een kleine emmer, bijvoorbeeld de Leifheit emmer Picobello.

  • Meng soda en warm water in de verhouding 1:1, dus gelijke delen water en zuiveringszout.

  • Roer de twee samen tot je een romige consistentie hebt.

  • Neem een reinigingsdoek of -borstel, doop de punt in het reinigingsmiddel zonder chemicaliën en schrob het vuil gemakkelijk weg.

Klinkt eenvoudig in theorie en dat is het in de praktijk ook. Maar voor welke soorten vervuiling is dit reinigingsmiddel geschikt?

  • Gebruik het soda-water mengsel om opgedroogde of aangebrande etensresten van bakplaten of het fornuis te verwijderen.

  • Wil je theepotten of bloemenvazen met ingelegde randen hergebruiken? Doe een theelepel soda in de pot, vul hem met warm water tot boven de opgedroogde rand en laat de vloeistof zitten tot de randen gemakkelijk loskomen met een borstel of spons.

  • Ja kunt ook het reinigingsmiddel van zuiveringszout en water gebruiken om ingebrand vuil uit de oven te verwijderen zonder gebruik te maken van chemicaliën.

  • Voor vuil voegwerk in de keuken of badkamer heb je niet per se een stoomreiniger nodig. Je kunt het beste een tandenborstel of een andere dunne borstel gebruiken. Doop de kop van de borstel in de voorbereide soda en ga ermee langs de voegen van de muren en de vloer.


Tip: Als u op een milieuvriendelijke manier wilt schoonmaken met zuiveringszout, kunt u dit poeder in pure vorm kopen. Als je geen soda in de kast hebt staan, gebruik dan bakpoeder. Baking soda is een vast bestanddeel van bakpoeder, zodat u met beide ingrediënten hetzelfde reinigingseffect kunt bereiken.



5. Vlekken verwijderen met ossengalzeep

Naast gladde oppervlakken of vloeren heb je misschien ook wel tapijt, vloerkleden of een stoffen bank te onderhouden in uw flat of huis. Ofwel is de kamer volledig bedekt met tapijt, ofwel ligt er een vloerkleed op de houten vloer of tegels in de woonkamer en de gang voor een warm loopgevoel. Maar hoe makkelijk is het voor textiele vloeren om vuil te worden. Typische vlekken op tapijten worden veroorzaakt door dranken zoals rode wijn, koffie of wanneer er tijdens het eten iets op de vloer terechtkomt - rode tomatensaus is hier het voornaamste voorbeeld. Maar hoe kun je bij de behandeling van tapijten of textiel schoonmaken zonder chemicaliën? De aanbeveling: ossengalzeep, verkrijgbaar in de supermarkt en bij de drogist.

  • Bevochtig eerst de zeep met water zodat hij schuimt.

  • Gebruik een natte doek om tapijten te reinigen met ossengalzeep.

  • Wrijf de bevochtigde galzeep over de doek zodat de doek het ecologische reinigingsmiddel absorbeert.

  • Strijk vervolgens over de bevlekte plek op het tapijt of vloerkleed totdat de vlekken geleidelijk lichter worden.