Hoe kan je energie besparen in het huishouden?

Het leven wordt duurder. Overal waar je kijkt exploderen de kosten. Ook voedsel en benzine zijn heel erg duur geworen en ook de elektriciteitsprijzen zijn snel gestegen. De enige aanpassing die je met het oog op de algemene situatie kan doen, is "kostenbesparing". Er zijn ook veel manieren om dure elektriciteit te besparen in je eigen huishouden. Zo bescherm je tegelijkertijd jouw portemonnee en het milieu. Doe jouw voordeel met onze tips en leer wat elektriciteit en energie besparen in het huishouden betekent en hoe je zonder veel moeite jouw elektriciteitsrekening kunt verlagen.

 

 

Hoe kan je het beste stroom besparen?

Je kan in het dagelijks leven geld besparen door stroomvreters in huis op te sporen. Kijk eens goed rond in je huis. Op veel plaatsen kan worden bespaard. In de keuken, de woonkamer of het kantoor aan huis - je kan jouw stroomverbruik op vele manieren verminderen:

 • door je gewoontes te veranderen - zeg nee tegen stroomvreters
 • door energie-zuinige apparaten aan te schaffen
 • door jouw huishoudelijke technologie te optimaliseren

Als je jouw stroomverbruik op een gestructureerd manier vermindert door en elektriciteitsbesparing bovenaan jouw persoonlijke agenda te zetten, zul je snel merken dat je minder uitgeeft aan elektriciteit en je door deze bezuiniging op stroom bespaart in huis.

 

 

Waarom thuis besparen op energiekosten?

Tegenwoordig, in de 21e eeuw, gebruiken we technologische luxeartikelen zoals een wasdroger, als vanzelfsprekend. Zelfs als we een balkon, een tuin of voldoende ruimte in de flat hebben. Tegelijkertijd dwingen de problemen van de klimaatverandering ons tot heroverweging. Ook het energieverbruik van technische apparaten wordt onder de loep genomen. Omdat de hoge elektriciteitsprijzen op het budget drukken, zoeken moderne huishoudens uit kostenoverwegingen naar oplossingen zoals bijvoorbeeld om de was duurzaam te kunnen wassen en drogen.

 

De generatie van onze overgrootouders heeft ons al laten zien hoe dit kan werken. Zo was het drogen van de was buiten, aan vele meters waslijnen, in hun tijd al een efficiënte methode. Als fabrikant van hoogwaardige huishoudelijke apparaten en dagelijkse huishoudhulpjes, ondersteunen wij bij Leifheit vandaag ook uw ecologische ambities. Profiteer daarom van onze expertise op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. 

 

Hoe kan je stroom besparen bij het wassen en drogen van kleding?

De stijgende elektriciteitsprijzen maken het duidelijk: het loont om zuinig om te gaan met energie in het algemeen en met elektriciteit in het bijzonder. Stroomvreters zoals wasmachines en wasdrogers zorgen immers voor een hoog energieverbruik. Met een paar trucjes kan je elektriciteit in het huishouden besparen, want de voorziening van warm water kost ook elektriciteit en dus geld. Met de juiste gedragsveranderingen en slimme huishoudelijke hulp hou je niet alleen meer geld over in uw huishoudbudget, maar zet je je ook in voor klimaatbescherming.

 

Het wassen van kleding gaat meestal niet zonder elektriciteit, maar je kan wel zonder de voorwas, dit komt overeen met een jaarlijkse besparing van ongeveer 10 kg CO2.

 • Gebruik de zuinige programma's van jouw wasmachine, daar zijn ze voor bedoeld. Dit bespaart je ongeveer 30 euro per jaar aan elektriciteitskosten en vermindert jouw ecologische voetafdruk met 48 kg.
 • Kleding is vaak slechts licht vervuild en wordt zelfs bij 30 graden hygiënisch schoon. Uitgedrukt in euro's betekent dit dat jou ongeveer 20 euro per jaar kunt besparen.
 • Stroom besparen bij het drogen van kleding betekent bijvoorbeeld natte kleding aan een droogrekwanddroger of droogmolen in de frisse lucht hangen. Dit levert je een besparing op van bijna 60 euro per jaar. Met andere woorden, je bespaart het milieu ongeveer 90 kg CO2-uitstoot.
 • Elke keer dat je jouw wasdroger niet gebruikt, verminder je jouw elektriciteitsverbruik, verlaag je de CO2-uitstoot en bescherm je jouw wasgoed.
 • Kies daarom voor klimaatvriendelijke huishoudelijke hulpmiddelen zoals droogmolens en droogrekken van Leifheit. Zo kunt je jouw wasgoed 's nachts binnen of buiten drogen, zonder elektriciteit. 

Droogtrommels zijn stroomvreters

Wie op zijn elektriciteitsverbruik let, koopt geen wasdroger of gebruikt hem zo dat het energieverbruik beheersbaar blijft. Want ook in onze welvarende samenleving wordt het besparen van elektriciteit in het huishouden steeds belangrijker, gezien de hoge kosten van levensonderhoud. Met de volgende feiten verklaren deskundigen de zin van een transformatie naar een nieuw consumentengedrag:

 • In een gemiddeld huishouden zijn activiteiten zoals het wassen en drogen van kleding goed voor ongeveer 14% van het totale elektriciteitsverbruik. Dit is nog steeds de op twee na grootste energie verbruikende huishoudelijke activiteit.
 • Aan de andere kant kan een huishouden van 4 personen tot 146 euro per jaar besparen door kleren te drogen met een droogmolen of droogrek. Dit betekent dat de aanschaf van deze praktische huishoudelijke hulpmiddelen al na enkele maanden is terugverdiend.
 • Volgens studies kan een huishouden van 4 personen ongeveer 150 kg CO2 per jaar besparen door kleding op natuurlijke wijze buiten en zonder elektriciteit te drogen. In slechts 5 jaar komt dit overeen met een CO2-besparing van ongeveer 15.000 autokilometers voor een tweedehands auto van gemiddelde leeftijd. 

Tip: Als u in de tussentijd niet zonder droger wilt, zorg er dan voor dat de trommel goed geladen is en dat u uw wasgoed van tevoren zo vaak mogelijk heeft gecentrifugeert. Vraag advies aan jouw vertrouwde winkelier voordat u iets koopt. Moderne warmtepompdrogers verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit.

 

 

Hoe kun je besparen in het huishouden? Energie labels kunnen hierbij helpen

Vaak is niet alleen jouw eigen gedrag de oorzaak van een te hoge elektriciteitsrekening, maar ook verouderde huishoudelijke apparaten. Heeft u zich ooit afgevraagd hoe oud uw wasmachine, vaatwasser of koelkast met vriesvak is? In deze context is het zinvol zich af te vragen welke apparaten in het huishouden stroomvreters zijn?

 • Het elektriciteitsverbruik van wasmachines loopt sterk uiteen. Dit komt ook tot uiting in de CO2-balans. Hoe ouder ze zijn, hoe meer elektriciteit ze verbruiken. Omgekeerd betekent dit dat hoe minder energie machines nodig hebben, hoe beter het is voor het milieu.
 • In dit opzicht neemt misplaatste zuinigheid zijn wraak. Als je jouw oude apparaat alleen houdt omdat het nog werkt, geeft u geld weg. Het elektriciteits- en waterverbruik van moderne wasmachines en vaatwasmachines is aantoonbaar veel lager dan dat van vroegere modellen. Met nieuwe technologieën kan je gemakkelijk de helft van de energiekosten in huis besparen.
 • Het loont ook om eens te rekenen voor je afwasmachine. De investering in een nieuw apparaat verdient zich immers snel terug, want het verbruikt gemiddeld 30 procent minder elektriciteit dan een apparaat dat tien jaar ouder is.
 • TV-toestellen zijn onmisbaar. Bijna geen enkel huishouden kan zonder. Als je elektriciteit en energie wilt besparen in het huishouden, moet je ook aandacht besteden aan de energielabels van de apparaten. Als vuistregel geldt: hoe groter de schermdiagonaal, hoe hoger het energieverbruik van uw TV. Plasmaschermen zijn bijzonder duur. Maar veel andere grootbeeld-tv's verbruiken ook meer elektriciteit per jaar dan een koel-vriescombinatie.

Tip: Voordat je een nieuw huishoudelijk apparaat voor jouw huis koopt, moet je om energie te besparen, de grootte en capaciteit ervan aanpassen aan je woonsituatie. Het maakt verschil of je alleenstaand bent of een gezin hebt. Voor de meeste huishoudens is bijvoorbeeld een wasmachine met een capaciteit van 5 kilogram wasgoed voldoende. 


 

Energie besparen- hoe kan dat makkelijk en snel?

Misschien ken je het gezegde "alle kleine beetjes helpen"? Dit betekent dat zelfs kleine stappen tot succes kunnen leiden als je jouw stroomverbruik vermindert in jouw huishouden. Hier zijn onze tips om minder stroom te verbruiken:

 • Schakel tv's, printers of computers altijd goed uit en vermijd de stand-bystand.

 • Gebruik geen stroomvreters zoals dure airconditioners of droogtrommels.

 • Gebruik LED-lampen en spaarlampen

Als je deze bespaartips consequent in jouw huishouden toepast, bespaart je maar liefst 300 euro per jaar en verminder je de jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer 470 kg. Soms is het ook de moeite waard om de tarieven van elektriciteitsaanbieders te vergelijken. Overstappen naar een groene stroomleverancier betekent ook een besparingsfactor - misschien niet direct in financiële termen, maar wel indirect via een lagere CO2-voetafdruk. 

 

 

Maak gebruik van de expertise van gecertificeerde energieadviseurs en bespaar daarmee op energiekosten!

Stroom besparen in het huishouden is vooral leuk als je je verbruik kent. Maar als het om geld gaat, is het vaak raadzaam zich tot deskundigen te wenden. Je kunt bij de consumentencentra terecht voor contactadressen van ervaren energieadviseurs. Deze mensen vertellen je hoe je minder stroom kunt verbruiken. Je kunt er ook een elektriciteitsmeter lenen en daarmee het verbruik van jouw individuele apparaten controleren. Hoe je het ook aanpakt, wees actief, alleen dan kun je elektriciteit in je huishouden besparen en krijg je controle over je verbruik. Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste elektriciteit besparende tips voor de verschillende delen van jouw huishouden:

 1. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een wasdroger en droog jouw natte kleding op droogrekken of droogmolens in de open lucht

 2. Als je elektriciteit wilt besparen, laat dan de voorwas achterwege

 3. Gebruik zoveel mogelijk de ecoprogramma's van de wasmachine

 4. Was kleding vaker op 30° graden

 5. Let op de energielabels van elektrische apparaten. Dit is met name van belang voor koelkasten en apparaten voor communicatie en amusement (TV's)

 6. Identificeer oude apparaten als stroomvreters en vervang ze

 7. Verwarmingspompen kunnen ook een kostenverlagend effect hebben. Nieuwe technologieën kunnen hier bijna 90 procent elektriciteit besparen

 8. Het aantal en de grootte van uw huishoudelijke apparaten aanpassen aan uw behoeften

 9. De koelkast- en vriestemperaturen juist instellen

 10. Je kan het beste koken met een deksel op de pan. Pizza's en dergelijke in de oven bakken en kort voorverwarmen. 

 11. Let op de hoeveelheid water in de waterkoker, verwarm slechts zoveel water als u werkelijk nodig hebt.

 12. Douche met een waterbesparende douchekop, zodat je minder warm water gebruikt.

 13. Als je energie in huis wilt besparen, neem dan ook jouw gebruik van computers, laptops en smartphones mee in je overwegingen, hier is een enorm besparingspotentieel en kan makkelijk veel stroom worden bespaard.