Dag winter: Hoe maakt je jouw balkon en terras lenteklaar?

De dagen worden langer en de zon schijnt vaker: het is tijd dat jouw balkon of terras uit zijn winterslaap ontwaakt! Zodat je ontspannen kan genieten van de eerste warme lentedagen. Hier volgen enkele tips om uw balkon of terras snel en zonder al te veel moeite lenteklaar te maken!

 

Jouw balkon of terras klaarmaken voor de lente: zo gaat je te werk

Je wil het warmere weer gebruiken om jouw balkon of terras uit zijn winterslaap te wekken? Tijdens het donkere seizoen heeft zich veel vuil, bladeren en mos opgehoopt en er moet nog het één en ander gebeuren voordat je ontspannen kan gaan genieten van de eerste zonnestralen. Hier lees je hoe je jouw balkon en terras klaarmaakt voor de lente en de tegels weer laat stralen.

 

Stap 1: Voorbereiding

Ruim eerst alle voorwerpen van het balkon of terras op, zodat je echt elk hoekje kunt schoonmaken. Zo maak je ruimte voor een goede basisreiniging.

 

Stap 2: Schoonmaken - van boven naar beneden

De beste manier om de voorjaarsschoonmaak van het balkon te beginnen is door de reling schoon te maken en vervolgens systematisch naar beneden te werken. Welk schoonmaakmiddel je voor de balkonreling gebruikt, hangt af van het materiaal: metalen balustrades kunnen zonder problemen met glasreiniger worden schoongemaakt. Hout daarentegen is gevoeliger en mag daarom niet met chemicaliën worden behandeld.

 

Als je een trotse terrasbezitter bent, kun je de voorjaarsschoonmaak beginnen met het schoonmaken van de zonwering of luifel. De luifel is gemakkelijk schoon te maken met warm water, zeep en een spons. Het kan ook geen kwaad om te controleren of de regenafvoergaten vrij zijn van vuil en niet verstopt zijn.

Laat de luifel volledig drogen voordat u hem oprolt, anders kan er schimmelvorming ontstaan.

 

De volgende stap is het schoonmaken van de vloer. Je kan het beste beginnen met het vegen van de vloer met een bezem om bladeren, kleine steentjes en ander vuil te verwijderen. Je moet het geveegde vuil echter niet zomaar over de borstwering van het balkon vegen, anders maakt u zich impopulair bij de onderburen.

Hardnekkig vuil dat zich in de voegen van de vloer heeft vastgezet, kan je het beste verwijderen met een schrobber of borstel en heet water.

 

Als terrasbezitter kan je het lenteklaar maken van je terras doen, door mos, algen en hardnekkig vuil in de voegen te verwijderen met een hogedrukreiniger. Je moet echter ook aandacht besteden aan het materiaal van jouw terras. Hardhouten en stenen vloeren kunnen met een hogedrukreiniger worden gereinigd, maar zachthouten vloeren zullen door de druk worden beschadigd.

 

Bovendien mag je de juiste verzorging van houten vloeren niet vergeten. Je kan olie gebruiken om het uiterlijk op te frissen en de vloer beter bestand te maken tegen het komende seizoen. Het is beter om de houten vloer niet te verzegelen, want het materiaal moet kunnen ademen. Tegels en betonnen vloeren kunnen worden beschermd tegen vocht en weersinvloeden met een speciale steenbeschermingsreiniger.

 

Maak jouw balkon of terras lenteklaar en sprankelend schoon met deze hulpmiddelen

Aan het begin van de lente kan je het balkon, het terras en de vloeren het beste schoonmaken met schoonmaakmiddelen zoals een allesreiniger. Voor het milieu geldt: minder is meer. En afhankelijk van het materiaal van de vloer kan je beter niet of nauwelijks chemische reinigingsmiddelen gebruiken.

 

Huismiddeltjes kunnen ook effectief vuil verwijderen van de vloerbedekking en tussen de voegen. Schoonmaakazijn is ideaal voor het verwijderen van algen en mos van stenen vloeren. Meng hiervoor azijn met water in een verhouding van 1:10.

 

Vloeren van echt hout kunnen goed worden schoongemaakt met een eenvoudig sopje. U hoeft alleen maar wat zachte zeep in warm water op te lossen en de oppervlakken te schrobben.

 

Stap 3: Opknappen en thuis planten

Geen lente op het balkon of terras zonder planten!

Na het schoonmaken van de vloer kan je nu de groene vrienden op jouw balkon of terras onder handen nemen. Controleer alle balkonbakken en plantenbakken op vorst- of roestschade. Voer zo nodig kleine reparaties uit of koop nieuwe potten of bakken. Verwijder in ieder geval de oude grond uit alle bakken en haal nieuwe grond, zodat jouw planten en bloemen optimaal kunnen uitlopen en bloeien.

 

Tip: Strooi een laag geëxpandeerde klei op de bodem van de lege kuipen en potten. Dit voorkomt wateroverlast.

 

Alles voorbereid zodat de planten zich goed voelen? Dan kun je beginnen met planten! De eerste vroegbloeiers kan je zonder problemen al in maart planten; ze verdragen een beetje nachtvorst of als het in de vroege ochtenduren nog wat fris is. Sneeuwklokjes zijn al eind februari in de tuin te vinden. Tulpen, narcissen, krokussen, primula's of hyacinten geven veel kleur aan het balkon of terras.

 

Je kan nu ook groenten zoals paprika's of pepers planten als je een kleine moestuin op het balkon wilt aanleggen. Laat de plantjes echter een paar weken binnen ontkiemen voordat je ze buiten zet.

 

Stap 4: Kom maar op met de mooie meubels en vergeet de decoratie niet!

Nu ben je op het eindpunt: Eindelijk kun je het balkon- en tuinmeubilair uit zijn winterverblijf halen en afstoffen! Wat zou een balkon of terras in het voorjaar zijn zonder comfortabele meubels en kussens?

 

Na de lange winter kunnen deze ook wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken. Gewoon de hoezen verwijderen en royaal schoonmaken. Kunststof meubelen zijn sneller klaar voor de lente dan houten balkonmeubelen, die meestal een wat intensievere voorjaarsschoonmaak kunnen verdragen. Verkleurde plekken kunnen worden geschuurd en opnieuw worden geolied en het hout straalt weer als nieuw!

 

Dan zijn er nog de kussens: zijn ze nog mooi of zijn ze al te verkleurd en moeten ze worden vervangen? Buitenkussens in heldere lentekleuren brengen frisse accenten op jouw balkon of terras.

 

Last but not least, vergeet niet uw balkon of terras te versieren! Er is een ruime keuze:

 

Kaarsen
Lantaarns
Lampionnen
Sprookjesverlichting
Tafelkleden
Kleurrijke plantenbakken

Buiten kleden

 

Voor extra levendigheid kun je ook een nestkastje of een vogelhuisje neerzetten of ophangen. De kleine tsjirpers zullen blij zijn!

 

Stap 5: Ontspan en geniet van de lente!

Klaar? Vergeet dan niet jezelf te belonen!

Nu kan de lente beginnen op je terras of balkon en kun je, gewikkeld in een warme deken, met een koffie genieten van de eerste warme zonnestralen en blij zijn dat je alles klaar hebt voor het volgende gezellige buitenseizoen!