Vaarwel kreukels: hoe strijk je jouw overhemd perfect

Overhemden zijn een belangrijk onderdeel van de garderobe van elke man en vrouw, maar strijken kan vaak een lastige en tijdrovende klus zijn. Maar maak je geen zorgen, met een paar eenvoudige tips en de juiste hulpmiddelen wordt strijken een koud kunstje. Ontdek hier hoe je je overhemden goed kunt strijken en hoe je dat het beste stap voor stap kunt doen. Veel plezier met onze instructies!
 

Tip 1: Vóór het strijken

Voorbereiding is alles. Nadat je jouw overhemd hebt gewassen, moet je ervoor zorgen dat het schoon en droog is voordat je gaat strijken. Want als de bovenkant nog vochtig of nat is, kan het strijken moeilijk zijn en zal het resultaat niet zo glad zijn als je wilt.

 • Zorg er vervolgens voor dat de temperatuurinstelling van jouw stoomstrijkijzer geschikt is voor je overhemd. Als je het strijkijzer te heet instelt, riskeert je de stof te beschadigen. Lees voor het strijken de onderhoudsvoorschriften van uw overhemd en leg bij twijfel een katoenen doek of onze strijkdoek tussen het overhemd en het strijkijzer.
 • Een sprayflacon met water helpt ook goed als strijkhulp voor overhemden. Zo kun je vervelende kreukels in je overhemden bevochtigen en ze daarna soepel strijken.
 • Ook een strijkhandschoen is ook een praktisch hulpmiddel voor het strijken van overhemdsmouwen, manchetten of kragen. Met behulp van een mouwplank kun je overhemdsmouwen bijzonder efficiënt strijken.

 

Let op: Kijk naar de strijksymbolen op het label van jouw favoriete overhemd. Ze geven aan wanneer je een strijkijzer nodig hebt om jouw overhemd of blouse recht te trekken. Bij niet-strijkbare overhemden is het symbool doorgestreept. Verschillende stoffen overhemden kunnen vaak alleen warm gestreken worden. In dat geval geeft een strijksymbool zonder stip aan dat strijken meestal mogelijk is. Symbolen met 1 tot 3 stippen geven het toegestane warmteniveau aan, van laag tot hoog. Maar let op: strijk jouw overhemd nooit te heet, maar verhoog bij twijfel geleidelijk de temperatuurinstelling van uw apparaat - dan weet je zeker dat je je blouses of overhemden correct en voorzichtig strijkt.

Tip 2: Het juiste strijkijzer kiezen

Een strijkijzer van goede kwaliteit is de sleutel tot succes. Hiermee kun je een linnen overhemd of zakelijk overhemd goed strijken. Je kunt het beste een strijkijzer kiezen met een goede stoomafgifte. Dit zal kreukels effectief verwijderen. Moderne strijkijzers hebben ook een anti-kleeflaag die voorkomt dat het strijkijzer aan het overhemd of de blouse blijft plakken en het beschadigt.
 

Tip 3: De juiste strijkplank als middel tot succes

Voordat je begint met strijken, moet je ervoor zorgen dat jouw strijkplank op de juiste hoogte staat voor een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Heb je nog geen strijkplank? Dan kun je een grote tafel met een hittebestendig oppervlak gebruiken. Maar dat is op den duur geen verstandige vervanging voor een functionele hulp, zoals de Air Board Express L Solid of de Air Board Table Compact van Leifheit. Stevige strijkplanken voor overhemden en dergelijke zijn verkrijgbaar met verschillende maten strijkoppervlakken. Je kunt het beste een model kiezen waarop je ook comfortabel grotere kledingstukken en wasgoed kunt leggen.

 

Het gebruik van actieve strijkplanken is een geweldige optie om het met stoom strijken van blouses en overhemden te vereenvoudigen. Met zo'n strijkhulp kun je niet alleen jouw overhemden goed strijken, maar ook jouw kledingstukken zonder kreukels in recordtempo gladstrijken. Het biedt je 2 functies voor actief strijken:

 • De opblaasfunctie: Een actieve strijkplank met een opblaasbaar oppervlak produceert een luchtkussen onder de strijkhoes. Dit effect maakt het strijken veel gemakkelijker. De stoom van het strijkijzer kan beter in het overhemd doordringen en kreukels beter verwijderen. Tegelijkertijd wordt het resterende vocht uit het overhemd verwijderd. Als je vaak overhemden strijkt, is een actieve strijkplank zeker een investering die de moeite waard is.
 • De zuigfunctie: Dit spreekt voor zich, zeg maar. Wanneer je de actieve strijkplank, zoals de Air Active Express M strijkplank, aansluit op de elektriciteit, zul je zien dat je overhemd of blouse wordt aangezogen en strakgetrokken. Hierdoor glijdt de was niet weg en kun je overhemden en dergelijke echt goed strijken.

Tip 4: Stap-voor-stap handleiding voor het correct strijken van overhemden

Zodra de strijkplank klaar staat, kan het strijkplezier beginnen. Als je een goed stappenplan volgt, is het niet moeilijk om je overhemden goed te strijken. Zo doe je dat:

 1. De kraag strijken: Begin met het strijken van een overhemd met de kraag. Leg het overhemd met de kraag op de strijkplank zodat de kraag naar boven ligt. Strijk nu voorzichtig de kraag glad en draai hem dan om en herhaal het proces aan de andere kant. Druk de kraag eventueel lichtjes aan om hem in de gewenste positie vast te zetten.
 2. De mouwen en manchetten strijken: Strijk vervolgens de mouwen van het overhemd. Leg hiervoor de achterkant van de mouw plat op de strijkplank en strijk hem van onder naar boven glad. Herhaal dit proces aan de andere kant van het shirt. Pas op dat u de stof niet uitrekt of draait, want dat kan kreukels in de stof veroorzaken. Als je moeite hebt om de stof van het overhemd zonder rimpels te strijken, probeer het dan glad te strijken om beter bij de rimpels te komen. Gebruik in geval van twijfel een mouwplank. Strijk tot slot de manchetten door ze één voor één plat op de strijkplank te leggen en zachtjes te drukken om ze glad te strijken.
 3. De schouders en de knoopsluiting strijken: Hier komt het smallere uiteinde van uw strijkplank om de hoek kijken. Leg de binnenkant van uw overhemd of de schouderpartij over de punt van de strijkplank. Strijk de stof glad en strijk voorzichtig met zachte druk. Als er plooien ontstaan, besproei ze dan met uw spuitfles en herhaal de procedure. Alleen de knoopsluiting blijft nog over. Leg het op de strijkplank met de achterkant van de knoop naar u toe. Dit beschermt de mooie parelmoeren knopen op uw overhemden, en het strijken van de sluiting gaat veel gemakkelijker.
 4. De achterkant en voorkant strijken: Vervolgens strijk je de achterkant van het overhemd. Leg hiervoor het overhemd op de strijkplank met de rug naar boven en begin bovenaan in het midden van de rug. Strijk in rechte, gelijkmatige bewegingen naar beneden tot je de onderkant van het overhemd bereikt. De laatste stap is de voorkant van het overhemd op dezelfde manier te strijken, zonder het borstzakje te vergeten. Het is praktischer om de grotere delen van het overhemd altijd strak te trekken voordat je ze strijkt en ze vervolgens deel voor deel met gelijkmatige bewegingen glad te strijken.
 5. De laatste hand is gelegd: je hebt het bijna voor elkaar. Nu is het een kwestie van "ophangen en klaar". Hang het overhemd na het strijken op een hanger en laat het een paar minuten afkoelen. Zo blijft het overhemd glad en kreukvrij. Als je wilt, kun je het overhemd nog een keer stomen voordat je het in de kledingkast ophangt.

Overhemden goed strijken - laatste tips

Je hebt geen strijkmachine nodig om je overhemden te strijken. Met de juiste strijkhulpmiddelen is het strijken van overhemden geen uitdaging.  Als je bovendien met een actieve strijkplank werkt, wordt het goed strijken van overhemden kinderspel. Op dit punt willen we u nog een paar laatste tips geven, zodat je echt een perfect strijkresultaat kunt bereiken:

 • Strijk het overhemd altijd van binnen naar buiten om verkleuring door het strijkijzer te voorkomen..
 • Strijk altijd van het lichaam af, zodat je je niet per ongeluk brandt.
 • Gebruik geen chemische hulpmiddelen zoals strijkspray. Deze kunnen verkleuring van uw overhemd veroorzaken.
 • Ontkalk jouw strijkijzer regelmatig, want kalkdeeltjes verkleuren ook stoffen.
 • Als je wil dat jouw overhemd of blouse lekker ruikt, verrijk dan het strijkwater vooraf met jouw favoriete geur of een speciaal geuradditief.
 • Als je de volgende dag op reis moet, laat jouw vers gestreken overhemd dan afkoelen op de hanger. Vouw het dan voorzichtig op de strijkplank en rol het op. Zo voorkom je diepe kreukels in je koffer. Na het uitpakken moet je je overhemd meteen ophangen.