Vacumeren: Met deze tips en trucs houd je voedsel langer vers

Het dagelijks leven zit vol verplichtingen voor werk en gezin. Daarom is het des te belangrijker dat je je timemanagement goed in de gaten houdt om afspraken en boodschappen efficiënt af te handelen. Het is beter om tweewekelijks een bulkaankoop van boodschappen te doen dan elke dag op zoek te gaan naar ontbrekende kleine producten. In tijden van thuiswerken en hamsteren bespaart een strakke keukenlogistiek tijd en zenuwen. Efficiënte opslag en koeling van voedsel bespaart ook geld en voorkomt verspilling. Profiteer dus van de voordelen van een krachtige vacumeermachine. De deskundige kennis van Leifheit ondersteunt je bij het leren kennen van deze moderne conserveringsmethode. Ontdek waarom vacumeren een van de trends in de keuken en het huishouden is geworden en hoe je het kunt gebruiken om voedsel, kant-en-klare gerechten en verse producten lang te bewaren.


 

Voedsel vacumeren en op de juiste manier bewaren

Generaties voor ons wisten dat je voedsel langer kunt bewaren door het op de juiste manier te verpakken. Het voordeel van op de juiste manier bewaren is dat je voedsel, kruiden en specerijen, maar ook voorgekookte maaltijden tot je beschikking hebt, ongeacht tijd en seizoen. Als je ook gebruik maakt van vacumeer-trends, bescherm je ze tegen bederf en voorkom je dat goed voedsel bij het vuilnis belandt. Wat je moet bewaren en hoe hangt af van het voedsel. Er zijn drie manieren om ze te bewaren:

 • In de koelkast - bederfelijk voedsel
 • In de vriezer - voedsel, fruit en groenten die langer houdbaar zijn
 • In de voorraadkast - voedsel dat lang houdbaar is

Overigens: er zijn veel redenen waarom rauwe en gekookte ingrediënten bederven. Sommige bederven omdat ze te warm, te vochtig of te koud zijn. Brood kan uitdrogen of beschimmelen, groenten kunnen bederven. In elk geval zal je voedsel bederven als het wordt blootgesteld aan micro-organismen of schadelijke stoffen.Als het aankomt op houdbaarheid en versheid, komen bewezen trends zoals vacumeren om de hoek kijken. Met dit slimme proces kun je het grootste deel van je boodschappen eenvoudig verpakken en tot wel vijf keer langer bewaren. Er is bijna geen andere technologie die het bewaren van voedsel en ingrediënten zo optimaliseert als een vaccumeermachine. Chef-koks in restaurants en kantines weten al lang waarom dit precies de methode is die ze nodig hebben om bijvoorbeeld vers geleverde zalm of hoogwaardige vlees langer te kunnen bewaren.  Of het nu gaat om vis, vlees, fruit of groenten of voorgekookte vloeibare maaltijden zoals soepen of sauzen - zonder een handige vacumeermachine zou er veel voedsel bederven.
 

Wat gebeurt er tijdens het vacumeren van voedsel?

Vacumeren vertraagt het afbraakproces door micro-organismen en enzymen. Deze kunnen zich bijzonder goed vermenigvuldigen in zuurstof. Met behulp van een krachtige pomp zuigt een vacuümapparaat eenvoudig de lucht en daarmee de zuurstof uit scheurvaste zakken of bakjes waarin je het voedsel eerder hebt gevuld. In de tweede stap verzegelt het professionele apparaat de zak met een enkele of dubbele folienaad, afhankelijk van de technologie. De inhoud wordt nu hermetisch afgesloten in het vacuüm. De enzymen en micro-organismen worden zo van hun basis ontdaan door het vacumeren en het gebrek aan zuurstof in een verpakking vermindert een snel verouderingsproces van het voedsel. Op deze manier zijn vacuüm verpakte voedingsmiddelen drie tot vijf keer langer houdbaar dan conventioneel verpakte producten. Je kunt ze nu in de koelkast of in je vriezer bewaren om ruimte te besparen.

 

Je kunt geen conventionele diepvrieszakken gebruiken om te vacumeren. Dit vereist een speciale kwaliteit folie: de vacumeerzakken of vacumeerrollen moeten scheurvast, kookvast, robuust en lekvrij zijn, bijvoorbeeld om vriesbrand te vermijden.
 

Vacumeren is een van de trends in de moderne keuken

Misschien gebruik je al heel lang een vacumeerapparaat in je huishouden? Misschien heb je hem als verjaardagscadeau gekregen en gebruikte je dit multitalent aanvankelijk plichtmatig om voorzichtig vlees, vis en groenten te vacumeren? Dan zouden de praktische voordelen van vacumeren je inmiddels overtuigd moeten hebben:

 • De houdbaarheid van gevacumeerd vlees wordt bijvoorbeeld vele malen verlengd.

 • Gevacumeerd voedsel neemt minder ruimte in beslag in de koelkast of vriezer en je kunt grotere hoeveelheden voedsel bewaren.

 • Vacuüm verpakt voedsel is luchtdicht en kan hygiënisch worden bewaard - zonder smaakverlies.

 • Er is geen sprake van vriesbrand bij een gevacumeerd product!

 • Als je sous-vide kookt, blijven de smaak, vorm en kleur van het voedsel behouden.

 • Vlees kan heel gemakkelijk gemarineerd worden met behulp van een vacumeermachine. Door het vacuüm wordt de marinade razendsnel in het vlees opgenomen. Dit bespaart de kok veel tijd.

 • Gemakkelijk schoon te maken - vacumeermachines van hoge kwaliteit kunnen eenvoudig worden schoongemaakt. 

Het goede nieuws is dat vacumeermachines helemaal niet duur hoeven te zijn. Leifheit biedt ze aan in drie verschillende maten, met verschillende capaciteiten. Want vacumeren als trend van nu is het nieuwe conserveren!


 

Waarom voedsel vacumeren?

Vacumeren is geen hekserij, het is een conserveringsmethode zonder toevoegingen. Met behulp van een krachtige pomp onttrekt een vacuümapparaat eenvoudigweg de lucht uit scheurvaste zakken of bakjes waarin je het voedsel eerder hebt gevuld. In de tweede stap, afhankelijk van de technologie, sluit het professionele apparaat de vacuümzak af met een enkele of dubbele folienaad. De inhoud is nu hermetisch afgesloten in het vacuüm. Vocht, ziektekiemen en andere schadelijke stoffen kunnen het gevacumeerde voedsel binnenin niet langer beschadigen. Je kunt ze nu in de koelkast of in je vriezer bewaren om ruimte te besparen. Vacumeermachines hebben een vermogen van 100 tot 500 watt. Consumenten laten zien welke trends voor hen belangrijk zijn: Voor het vacumeren in huis worden steeds meer externe vacumeermachines gebruikt. Gewone diepvrieszakken kunnen niet worden gebruikt omdat er voor het vacumeerproces zakken of rollen van speciale kwaliteit folie nodig zijn: het moet scheurvast, kookvast, robuust en lekvrij zijn, bijvoorbeeld om vriesbrand te voorkomen.


Tip: vacuümzakken met een honingraatstructuur zijn iets duurder dan gewone diepvrieszakken, maar je kunt ze na gebruik in de vaatwasser reinigen en zonder problemen opnieuw gebruiken. Zo leef je duurzaam!Houdbaarheid verlengen: voorbeelden op een rijtje

Als je voedsel vacuüm verpakt, wordt de houdbaarheid enorm verlengd. De volgende tabel toont de houdbaarheid van ingrediënten in niet-gevacuümeerde staat of vacuüm beschermd als ze in de koelkast worden bewaard:

 

Voedsel

Niet gevacumeerd

Gevacumeerd

Koekjes, Taarten

2 - 3 dagen

6 - 7 dagen

Gevogelte

2 - 3 dagen

6 - 9 dagen

Rundvlees

3 - 4 dagen

30 - 40 dagen

Varkensvlees

4 - 7 dagen

20 - 28 dagen

Vis

1 - 3 dagen

4 - 5 dagen

Groenten

5 dagen

18 - 20 dagen

Fruit

3 - 7 dagen

8 - 25 dagen

 

 

De volgende tabel laat het verschil in houdbaarheid en versheid van vlees en co. nog duidelijker zien als de producten in de vriezer liggen:

 

Voedsel

Niet gevacumeerd

Gevacumeerd

Koekjes, Taarten

6 - 12 maanden

24 - 36 maanden

Gevogelte

6 maanden

24 - 36 maanden

Rundvlees

4 maanden

12 maanden

Vis

6 maanden

24 - 36 maanden

Groenten

8 - 10 maanden

24 - 36 maanden

Fruit

6 - 12 maanden

24 - 36 maanden

 

 

Conclusie: Het verschil tussen gevacumeerd en niet-gevacumeerd voedsel is duidelijk wat betreft houdbaarheid. Met het gebruik van vacumeermachines kun je voedselverspilling vermijden.


 

Koploper onder de keukentrends: sous-vide koken

Thuiswerken, een nieuwe trend die veel voorstanders heeft - cocoonen vanuit een heel nieuw perspectief! Thuis koken heeft inmiddels ook een opleving doorgemaakt. Nieuwe diëten zoals de veganistische keuken zijn in opmars, net als moderne methodes zoals sous vide koken. Praktisch keukengerei maakt het je gemakkelijker om je favoriete gerecht te bereiden.
 
Als je sous-vide wilt koken, plaats hiervoor je vacuümzakken in een speciale sous-vide apparaat met water of in een sous-vide oven met stoom. Ingrediënten zoals vis, groenten of vlees worden dan extreem langzaam gegaard bij lage temperaturen onder de 100 graden Celsius. Fijnproevers zoals jij zullen de heerlijke aroma's van groenten en de malsheid van vlees waarderen.


 

Voorraad aanleggen of helemaal niet koken

Wat je ook besluit te doen met je voeding: een professionele vacumeermachine van Leifheit komt in elk geval van pas. Als je bijvoorbeeld zweert bij meal prep, kun je je favoriete voorgekookte gerechten luchtdicht verpakken in Leifheit foliezakken of -rollen en ze vervolgens in de koelkast of vriezer bewaren om ruimte te besparen. Zo heb je altijd een heerlijke voorraad eten en bespaar je tijd en moeite in het dagelijks leven. Ook hamsteren behoort tot het verleden. Vacumeren is dus de nummer één trend in de keuken en het huishouden!

 

Als je de voorkeur geeft aan bezorgdiensten of restaurants, kun je je lunch gemakkelijk per telefoon bestellen. Vacumeer de geleverde dagelijkse maaltijden en zet ze dan in je koelkast. Zo geniet je elke dag van een verse maaltijd, in perfecte smaak en hygiënische staat. Of je het nu zelf kookt of in een restaurant koopt, door te vacumeren blijven voedingsstoffen, vitaminen en smaken lang behouden.


Vacumeren: De slimme trend in het dagelijks leven

Als ervaren pragmaticus in de keuken en het huishouden weet je waarschijnlijk wel: vacumeermachines kunnen meer dan alleen voedsel bewaren. Misschien heb je de volgende ingenieuze trends zelf al uitgeprobeerd, bijvoorbeeld voor je laatste reis:

 • De absoluut waterdichte bescherming voor je mobiele telefoon: je sluit het mobiele apparaat in in een vacuümzak.

 • Aanstekers, lucifers, kaarsen, batterijen en EHBO-kits kunnen ook waterdicht en hygiënisch worden verpakt door te vacumeren.

 • Sportkleding, ondergoed en soortgelijke artikelen kunnen ook vacuüm worden verpakt om ruimte te besparen in je koffer.

 • Gereedschap roest niet en zilveren bestek blijft mooi.

 • Zelfs opengescheurde chipszakken en halflege flessen rode wijn kun je vacumeren en hun consistentie en aroma behouden.

Fruit en groenten vacumeren: Behoud aroma en vitaminen

Het is weekend en je hebt met succes boodschappen gedaan? Vers voedsel zoals groenten, salade en fruit ligt opgestapeld op je keukenplank. Haal nu diep adem en denk na over de juiste opslag van je energiebronnen. Correct bewaren is essentieel voor hun versheid en houdbaarheid. Niet elke groente is bijvoorbeeld gelukkig in de koelkast, tenminste niet in elke klimaatzone. Externe factoren zoals temperatuur, licht en lucht spelen altijd een grote rol als het gaat om hoe lang je verse producten houdbaar zijn. Maak dus gebruik van de deskundige kennis van Leifheit en leer hoe moderne technologie je helpt om fruit en groenten vacuüm te sealen en efficiënt te bewaren - natuurlijk zonder smaak te verliezen!

 

Traditionele en moderne conservering
Wist je dat er in Nederland veel groenten en fruit wordt weggegooid? Dit is zonde van je geld. Want houdbaarheid betekent geld besparen en creatief zijn met voedsel. Natuurlijk zou je vanaf nu gewoon getelde appels, peren en tomaten kunnen kopen. Maar het is beter om in plaats daarvan aan de slag te gaan met inmaken. Als je weet hoe je dit moet doen, kun je grote tuinoogsten of uitgebreide koopjesaanbiedingen bij de biologische boerderij gemakkelijk thuis verwerken. Conserveren is in principe voor iedereen, niet alleen voor hobbytuiniers. Met de juiste conserveringsmethoden gaat er een nieuwe wereld voor je open: zelfgemaakte jam, relishes en andere ingemaakte groentespecialiteiten zijn heerlijk en altijd een origineel cadeau. Het volgende overzicht laat zien welke conserveringsmethoden beschikbaar zijn:

 

Koelen en bewaren in de kelder

Normaal gesproken is de koelkast een ideale plek om vers voedsel te bewaren. De temperaturen liggen meestal rond de 8 graden Celsius. Zuivelproducten, eieren en vlees- en worstproducten kunnen zich thuis voelen in de koelkast, maar fruit en groenten moeten voorzichtig worden bewaard. Sommige groenten houden gewoon niet van de koelkast, dus kun je ze beter buiten bewaren. Het nadeel is dat je je favoriete fruit relatief snel moet opmaken. Anders bederven je knapperige vitamines sneller dan je zou willen. Bepaalde vruchten en groenten kunnen tot een week vers blijven in de koelkast. Dit geldt niet voor appels en tomaten. Tomaten verliezen hun smaak en appels versnellen het rijpen en daarmee het bederf (ook van ander fruit en groenten in hun omgeving) door ethyleen af te geven. Groenten en fruit zoals appels, tropische vruchten, paprika's en aardappelen verdragen geen lage temperaturen. Andere soorten vinden het juist fijn als ze net boven nul graden Celsius zijn. Dus als je ook een koele en donkere kelder hebt, kun je daar appels, wortels, aardappels, wortelgroenten, kolen en uien maandenlang bewaren. De kwaliteit van je vitaminebommen zal er niet onder lijden.

 

Groene oogst gewoon ingekookt

Je kent het van je oma of hebt het bij je moeder thuis gezien: Groente en fruit kun je eenvoudig inkoken en lang bewaren. De termen pasteuriseren, steriliseren of conserveren betekenen hetzelfde als inkoken. Fruit of groenten worden met voldoende vloeistof in omgespoelde inmaakpotten gedaan en afgesloten met een rubberen ring en glazen deksel. Tegenwoordig zijn er ook praktische keukenbenodigdheden zoals schroefpotten die hiervoor geschikt zijn. De potten worden in een pan met kokend water geplaatst en in de oven of in speciale inmaakpotten verwarmd tot de gewenste inmaaktemperatuur. De temperatuur moet worden vastgehouden totdat het fruit en de groenten gesteriliseerd zijn. Opgeslagen op een koele, donkere plek zijn je conserven soms jaren houdbaar.

 

Verbannen tot een koude schok in de vriezer

Energieverslindend maar effectief is de conserveringsmethode door invriezen. Schoongemaakte en gesneden groenten zijn heel geschikt om in porties te vullen in een stevige vacuümzak en in te vriezen in de vriezer bij -17 graden. Fruit kun je schoongemaakt - zonder rotte kneuzingen - licht gesuikerd invriezen. Dit verlengt de houdbaarheid van het fruit en de vitamines gaan minder snel verloren. Veel soorten fruit zijn bijna een jaar houdbaar als ze gesuikerd zijn, maar ongeveer drie maanden korter als ze ongezoet zijn. Exotisch fruit, fruitmengsels en pruimen moeten na ongeveer zes maanden op zijn. Het perfecte fruit om in te vriezen zijn bessen. Als dat je favoriete fruit is, kun je ze eerst vacumeren. Geef je favorieten de tijd om te ontdooien in de koelkast.


Tip: Leg ze niet in heet water, anders worden de gevoelige bessenschatten uit je tuin papperig.

 

Vacumeren: Snel laten leeglopen
De perfecte conserveringsmethode in moderne huishoudens is het vacumeren van rauwe groenten en fruit. Het is even beproefd als trendy. Vroeger kon je gevacumeerd voedsel in de supermarkt kopen, maar tegenwoordig kun je fruit en groenten in je keuken vacumeren met betaalbare vacuümapparaten. Bij vacumeren wordt een pomp gebruikt om de lucht uit de verpakking (zak of vacuümblik) te zuigen, die vervolgens zorgvuldig wordt afgesloten. Op deze manier worden je groenten en fruit hermetisch afgesloten in het en kunnen ze niet worden afgebroken door bacteriën of andere schadelijke micro-organismen. Belangrijke vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen blijven lang behouden - zonder toevoeging van suiker. Gevacumeerde groenten of fruitsoorten behouden hun kleur en consistentie, en ook hun smaak verandert niet. Rauwe groenten kunnen vacuüm verpakt tot drie weken in de koelkast worden bewaard en tot drie jaar in de vriezer. Het is belangrijk om stevige vacuümzakken te gebruiken voor hygiënisch vacumeren, alleen dan kun je bijvoorbeeld vriesbrand voorkomen.

 

Overigens: Sommige soorten groenten en fruit moeten worden voorbehandeld voordat je ze vacumeert: Als ze schillen hebben, moet je ze wassen, drogen en schillen. Kool en bonen moeten bijvoorbeeld worden geblancheerd voordat je ze luchtdicht verpakt. Een krachtige vacuümsealer helpt je hierbij. Hard fruit zoals peren en appels kun je onbehandeld vacumeren. Deze conserveringsmethode beschermt en bewaart je oogst vele malen langer dan mogelijk is met open bewaring in de koelkast of fruitschaal. Als je goede resultaten wilt bereiken voor groenten en fruit wat betreft houdbaarheid, zijn er een paar tips die je moet volgen:

 • Gebruik vers geoogste en lokale groenten.
 • Controleer op drukplekken en beschadigingen
 • Portioneer bijvoorbeeld broccoli, bloemkool en andere koolsoorten
 • Schil groenten zoals asperges, wortelen en aardappelen voordat je ze vacuüm verpakt.
 • Maak champignons schoon en dep ze droog.
 • Droog geblancheerde groenten
 • Gebruik geschikte vacuümzakken en -doosjes voor gevoelige fruit en groenten

Kwetsbare groeten en fruitsoorten

 

Tomaten zijn - wat vacumeren betreft - een nogal speciaal geval. Deze groente die het hele jaar door kan worden gegeten, is het een van de populairste energiebronnen voor ons Nederlanders. Tomaten worden echter niet graag geconserveerd, omdat ze niet graag rauw ingevroren of gevacumeerd worden. De reden hiervoor is het hoge watergehalte. Als je je tomatenoogst van na de zomer wilt bewaren, moet je ze inblikken, drogen of marineren met behulp van een vacumeermachine. Om dit te doen, blancheer de tomaten, pel je het vel eraf en verpak je ze in vacuümzakken. Voeg tot slot olijfolie, een beetje zout en kruiden naar keuze toe, bijvoorbeeld rozemarijn - dan vacuüm sealen en klaar! Na tien minuten is je aromatische starter topping voor een Italiaanse bruschetta klaar om te eten. Natuurlijk kun je je vacuümtomaten in de koelkast bewaren en er lang van genieten.

 

Je moet ook aandacht besteden aan de paprika's voordat je ze vacumeert, want ze bevatten veel witte zaadjes die je moet verwijderen. Snijd hiervoor met een scherp keukenmes ongeveer een centimeter onder de basis van de steel door de paprika en druk voorzichtig met beide duimen het vruchtvlees uit de steel. Snijd de peper doormidden en pel dan het witte velletje eruit met het mes. Spoel vervolgens je peperhelften af, droog ze en snijd ze in stukken. Nu is het tijd om ze in de vacuümzak of vacumeerbakje te doen en je hebt knapperige vitamines klaar om mee te koken. Het vacumeren van groenten ondersteunt je gezondheid!

 

Overigens: professionele koks geven de voorkeur aan rode, gele en oranje paprika's omdat die makkelijker te verteren zijn dan groene. Deze laatste bevatten meer looizuur dat voor sommige van onze magen moeilijk is.

 

Conclusie: De belangrijkste voorwaarde voor een perfect vacuümresultaat - ongeacht de soort - is een perfecte kwaliteit van fruit en groenten: het is essentieel dat ze vers, onbeschadigd en schoon zijn voordat je ze vacumeert. Eventuele bedorven plekken moeten worden verwijderd voordat je gaat vacumeren. Ondertussen kun je bedenken hoeveel zakken en blikken je in de koelkast wilt bewaren voor snelle consumptie en hoeveel vacuümzakken met groenten je na het vacumeren wilt invriezen. Op deze manier kun je een prachtige voorraad gezonde vitamines aanleggen die perfect en handig voor je zijn, vooral in de winter en in tijden van een druk kantoor aan huis. Leifheits vacuümapparaten ondersteunen je hierbij!

 

 

Vlees en vis vacumeren: éen geweldig idee - niet voor keukenprofessionals

"Heb ik dit apparaat echt nodig?" is vaak de eerste gedachte als het gaat om de vraag of een vacumeermachine nodig is. Maar als je hem eenmaal hebt, wil je niet meer zonder. Er zijn namelijk veel redenen om hem te gebruiken. In restaurants en kantinekeukens behoren vacumeermachines tot de basisuitrusting en de methode van vacumeren is onverslaanbaar als het gaat om houdbaarheid, hygiëne en versheid van voedsel. Wat vissers, jagers en professionele koks al lang weten, is nu ook doorgedrongen tot de particuliere huishoudens: Vlees en vis zijn uitermate geschikt om te vacumeren en te marineren. Om waardevol vlees en delicate vis hygiënisch te beschermen, kun je ze in hun geheel of in stukken luchtdicht afsluiten en wekenlang in de koelkast bewaren. Vlees rijpt zelfs in vacuümverpakking en wordt veel malser. Als je wilt weten hoe je vlees en vis langer vacuüm kunt bewaren en wat de voordelen van deze methode zijn, vertrouw dan op de deskundige kennis van Leifheit. Vacumeren betekent gewoon duurzamer zijn. Lees je in!


Hoezo is vacumeren van voedsel zo handig?

Er zijn veel redenen waarom voedsel, gekookt voedsel of rauwe ingrediënten zoals vis en vlees bederven. Sommige bederven omdat ze te warm, te vochtig of te koud zijn. In elk geval zal je voedsel bederven als het vrij toegankelijk is voor micro-organismen of schadelijke stoffen, want dan vormen zich bacteriën, schimmelsporen en schadelijke gisten.  Deze zorgen ervoor dat je voedsel gaat gisten, rotten of schimmelen. Sommige micro-organismen zijn zeer giftig en schaden je gezondheid, zelfs als je nog geen sporen kunt zien. Daarom is het advies voor al het voedsel en vlees in de keuken: vacumeer het met de krachtige stofzuigers van Leifheit. De Vacu Power 500 vangt zelfs het vocht uit het vlees op. Dit voorkomt dat het in het apparaat stroomt en het beschadigt. Zo blijven vlees en vis veilig gevacumeerd en vele weken vers in de koelkast.


Tip: Zorg ervoor dat je in de supermarkt of slagerij zo vers mogelijke producten koopt. Vlees en worst kun je het beste vervoeren in een koeltas die je hebt meegenomen. Als je thuiskomt, moeten je aankopen zo snel mogelijk worden geportioneerd of gekoeld. Om dit te doen is het belangrijk om ze bijvoorbeeld in stevige foliezakken of bakjes te verpakken. De stevige gelaste naden voorkomen smaakverlies en vriesbrand, en beschermen het vlees tegen uitdrogen als je het ook vacuüm sealt. 

Liefde voor houdbaarheid en versheid

Bijna geen enkel ander apparaat optimaliseert de bereiding van voedsel of het bewaren van voedsel en ingrediënten zo goed als een vacumeermachine. Chef-koks weten al lang waarom juist deze technologie nodig is om bijvoorbeeld vers geleverde steaks van Angus rundvlees of zalm vacuüm te sealen. Of het nu gaat om voorgekookt gebraad, sauzen en soepen of gemarineerd vlees - niets werkt in deze keukens zonder te vacumeren.

 

Gekoeld varkensvlees is bijvoorbeeld een week houdbaar. Als je het vacumeert, blijft het drie weken vers. De houdbaarheid van vacuümverpakt rundvlees, maar ook van vacuümverpakt gegrild vlees en steaks, wordt ook uitgedrukt in aanzienlijk langere tijdsvensters: Alle genoemde vleessoorten blijven gekoeld slechts twee tot drie dagen houdbaar en gevacumeerd tot wel 40 dagen. Je kunt ook gegaard gebraad vacuüm verpakken. In de koelkast zijn ze dan tot twaalf dagen klaar voor consumptie.
 
Voedsel zoals vis, vlees en ham kun je na het vacumeren ook gemakkelijk invriezen. Het maakt niet uit of je de voorkeur geeft aan een vriezer met laden of een grote vriezer. De temperatuur is daar ongeveer min 17 tot 20 graden. Je eten blijft heel lang houdbaar als het is ingevroren. Rundvlees en gevogelte zijn na negen tot twaalf maanden nog steeds eetbaar. De houdbaarheid van vis en vet vlees is daarentegen beperkt tot zes tot negen maanden als het ingevroren is. Als je vlees en vis van tevoren vacuüm verpakt, kun je de houdbaarheid verdrievoudigen.

 

 

Hier nogmaals de voordelen van vacumeren:

 • Vlees rijpt in vacuüm en ontwikkelt meer smaak
 • Vacumeren is geschikt voor alle soorten vlees en vis
 • Eenvoudige methode
 • Vlees kan binnen een uur gemarineerd worden
 • Sous Vide koken lukt perfect
 • Lange houdbaarheid met perfecte hygiëne in de koelkast en vriezer
 • De uitvoering is heel eenvoudig: je hebt een krachtig vacuümapparaat en speciale vacuümzakken van robuuste kwaliteit nodig. De speciale vacuümaccessoires hebben een honingraatstructuur met geruwde oppervlakken zodat de lucht nog beter kan worden afgezogen. De foliekwaliteit is onschadelijk voor de gezondheid en BPA-vrij.

Robuuste vacuumrollen verpakken grote en scherpe producten

Als je vaak grotere stukken vlees zoals een hertenbout, een tomahawk steak of een hele vis vacumeerd, gebruik dan gewoon Leifheits vacuümrollen. Snijd de juiste lengte af en sluit één kant af met een naad. De volgende stap is het voorbereiden van het vlees: Zorg ervoor dat je het vlees droogdept en doe het dan pas in de geprepareerde zak. Na het vacumeren heb je perfect verpakt vlees waar je lang plezier van zult hebben. Bij vlees met botten moet je echter oppassen dat de scherpe botten de zak niet doorboren. Ook hier is het de moeite waard om te letten op de kwaliteit van de vacuümzakken of vacuümrollen.

 

Overigens: het gebruik van zogenaamde "zalmborden" of een botbeschermingsvlies kan helpen om de zak extra te beschermen. De kleine extra moeite van het vacumeren is het in ieder geval waard, want goed vlees, bijvoorbeeld van biologische boeren of landelijke slagers, kun je lang bewaren of invriezen. Dit vergroot je onafhankelijkheid en je hoeft niet voor elke maaltijd boodschappen te doen.

 


Tip: Als je vaak grote porties vlees of vis heel wilt vacumeren, is het de moeite waard om een vacumeermachine van Leifheit te kopen. 

Bijzonder koken: Sous-Vide

Praktisch keukengerei maakt het je makkelijker om je favoriete gerecht voor te bereiden en dan te beginnen met je kookplezier met "sous vide' koken, zoals de professionals het noemen. Hiervoor plaats je je vacumeerzakken in een speciale sous-vide cooker met water of in een sous-vide oven met stoom. Ingrediënten zoals vis, groenten of vlees worden dan extreem langzaam gegaard bij lage temperaturen onder de 100 graden Celsius. Fijnproevers zoals jij zullen de smaken van groenten en de malsheid van vlees waarderen.

 

En er is nog een klassieker die naam maakt in de luxe keuken: dry-aged steak. Om te dry-agen moet het vlees meestal wekenlang hangen. Je kunt deze wachttijd verkorten met behulp van vacumeermachines: als je een vacumeermachine gebruikt om je exquise biefstuk in een luchtdichte verpakking te verpakken, heeft hij slechts 28 dagen nodig om de gewenste rijpheidsgraad te bereiken. Doe de dry-aged steak gewoon in een vacuümzak, sluit vacuüm af en bewaar het vlees vervolgens in de koelkast. Entrecote of runderrugsteak is hier bijzonder geschikt voor. Je bereikt een perfect resultaat bij 4 graden in de koelkast. Beweeg het vlees niet, anders verstoor je het rijpingsproces. Na vier weken is je biefstuk verfijnd. Wat 100 euro en meer kost in een restaurant, heb je eenvoudig zelf gemaakt. 

 

Vlees van hoge kwaliteit, heerlijk bereid


Dry-aged steaks zijn de koning onder de steaks, en je kunt op internet of in kookboeken oneindig veel heerlijke recepten vinden die gemakkelijk te bereiden zijn. Probeer bijvoorbeeld de dry-aged ribeye steak met champignons en camembert. Dit recept is heerlijk en kan ook worden bereid als voorgerecht voor grotere uitnodigingen. De kaas wordt snel gegratineerd en daarna warm geserveerd, de smaak van de biefstuk en de romige consistentie van de camembert zijn een echte traktatie. Serveer met knapperig stokbrood van de bakker, bij voorkeur in de Franse luchtige stijl. Als je zin hebt, voeg dan rode uien en olijven toe en je diner is een succes! 

Verse vis vacumeren - perfect voor de visser

Misschien ben je zelf een gepassioneerde visser of wordt je van verse vis door iemand anders voorzien? Dan mag je jezelf gelukkig prijzen, want verse vis als maaltijd is een heerlijk gezonde en smakelijke afwisseling in de dagelijkse keuken. Zorg dat je de vis klaar laat maken door de visser of visboer, dan heb je thuis minder werk. Als je de vis in zijn geheel wilt vacumeren, moet deze in ieder geval schoon zijn gemaakt. Na het vacumeren moet deze in de koelkast of in de vriezer. Het nadeel is dat de vis daar in zijn geheel veel ruimte in beslag zal nemen. Visfilets zijn daarom makkelijker te bewaren en je kunt ze ook per stuk luchtdicht verpakken in vacumeerzakken en naar behoefte één voor één consumeren. In ieder geval is de houdbaarheid van gevacumeerde vis vele malen langer.


Vacumeer heerlijke recepten

Conclusie: Het vacumeren van vlees en vis is geen hekserij en als je je aan deze regels houdt, heb je altijd een perfecte voorraad gezonde ingrediënten klaar voor je maaltijden in de koelkast of vriezer:

 • Gebruik altijd vers vlees of vis.

 • Dep vlees en vis goed droog voordat je het vacumeert.

 • Onderbreek de koelketen niet als je bijvoorbeeld ingrediënten van de supermarkt naar je huis vervoert - sluit vlees altijd vacuüm af als het gekoeld is.

 • Werk altijd met schone handen en zorg ervoor dat je werkoppervlak ook hygiënisch schoon is.

 • Rauw en gekookt vlees moet je altijd apart vacumeren - dit komt omdat ze verschillend houdbaar zijn.

 • Ontdooi gevacumeerd vlees of vis altijd in de koelkast.

 • Als je zin hebt om iets goeds te doen voor je dierbaren, waarom probeer je dan niet een menu uit, dat je dagen van tevoren bereidt en dat je vervolgens handig luchtdicht kunt verpakken met behulp van de slimme vacumeermachines van Leifheit. In de koelkast blijven je gerechten tot wel vijf dagen goed, van de eerste tot de laatste gang, en ze zien er altijd op hun best uit op de dag van de uitnodiging. Je gasten zullen versteld staan!

 

Vers gebakken producten bewaren

Wat zou een weekend zijn zonder een gezellig ontbijt met verse broodjes van je favoriete bakker? Maar vooral in het weekend willen mensen 's ochtends langer onder de dekens blijven. Naar de bakker gaan voor knapperige broodjes of een vers brood zit er dan niet in. 
Wat wel een idee is, is om een voorraad broodjes direct na aankoop te vacumeren. Lees hier meer over het vacumeren van verse broodjes en andere bakproducten.

 
Brood juist bewaren 

Normaal gesproken is brood (afhankelijk van het type) tot acht dagen houdbaar in de broodtrommel. Als je brood vacumeert en daarna invriest, is het veel langer houdbaar. Een krachtig vacuumapparaat, bijvoorbeeld van Leifheit, is daarom de perfecte keukenhulp voor het bewaren van brood en broodjes. Zoete bakwaren kunnen op deze manier ook voorzichtig luchtdicht worden verpakt of maandenlang in de vriezer worden bewaard.
 

Als je je favoriete gebak en croissants vacumeert, verleng je ook hun houdbaarheid met behoud van de smaak. Je kunt brood in zijn geheel vacumeren of lekker handig in plakjes. Voor delicate bakwaren zoals donuts en soortgelijke zoete producten is het trouwens een goed idee om een vacumeermachine met pompfunctie te gebruiken. Op die manier wordt de lucht alleen uit de vacumeerzak gezogen en blijft de bakwaar in zijn vorm. In elk geval kunnen bakwaren luchtdicht worden verpackt. Als je ze bij min 18 graden in de vriezer legt, heb je je favoriete bakproducten thuis altijd bij de hand.
Belangrijk: Ontdooi gevacumeerde broodjes langzaam op kamertemperatuur voor het beste resultaat. Bak ze tot slot ongeveer vijf minuten in de oven op 100 graden, dan zijn ze knapperig en ruiken ze als vers uit de bakkerij.

 

Het principe van vacumeren: Simpel und effectief

Voedsel of brood vacumeren is geen hekserij. Het enige wat je nodig hebt is een krachtige vacumeermachine. Afhankelijk van je budget zijn er verschillende types. De volgende drie stappen kenmerken een vacumeerproces:
Ten eerste: Je vult voedsel of kant-en-klaar voedsel in robuuste vacumeerzakken of vacumeerbakjes
Ten tweede: Met behulp van een krachtige pomp verwijdert je vacumeermachine de lucht uit de gebruikte vacumeeraccessoires, zodat er een luchtledige ruimte ontstaat.
Ten derde: Tot slot, afhankelijk van de technologie, sluit je professionele apparaat de zak met een enkele of dubbele folienaad.

 

Overigens: voor vacumeren is een speciale kwaliteit folie nodig. Het moet scheurvast, temperatuurbestendig en lekvrij zijn. Dit voorkomt bijvoorbeeld vriesbrand als je besluit om je gevacumeerde bakproducten direct na het vacumeren in te vriezen.  Vacuümzakken met een honingraatstructuur zijn iets duurder dan gewone diepvrieszakken, maar je kunt ze na gebruik in de vaatwasser reinigen en zonder problemen opnieuw gebruiken. Zo leef je duurzaam!

 

 

 

Brood vacumeren: dit zijn de voordelen

Het vacumeren van brood en gebak is een uitstekende conserveringsmethode die je voedsel beschermt tegen vocht, ziektekiemen en andere schadelijke stoffen zoals schimmel. Hier een aantal voordelen die je zullen overtuigen:
De houdbaarheid is aanzienlijk verlengd: niet gevacumeerde broodjes gaan twee tot drie dagen mee bij kamertemperatuur - gevacumeerde broodjes gaan zeven tot acht dagen mee. Ze gaan weken mee in de koelkast en zelfs maanden in de vriezer.   
Gevacumeerd voedsel neemt minder ruimte in wanneer het wordt bewaard.
Voedingsmiddelen zoals bakwaren zijn luchtdicht verpakt en kunnen hygiënisch en zonder smaakverlies worden bewaard.
Er is geen sprake van vriesbrand in een vacuum.
Bij het bereiden volgens de sous-vide methode blijven de smaak, vorm en kleur van alle voedingsmiddelen behouden.
Delicate bakwaren kunnen worden gevacumeerd zonder hun vorm te verliezen door de druk op het apparaat aan te passen.
Gemakkelijk schoon te maken - vacumeermachines uit de hogere prijsklasse kunnen eenvoudig worden gereinigd.

 

Brood gewoon zelf bakken

Als je van ovenvers brood houdt of als de dichtstbijzijnde bakker verder weg is, alleen bereikbaar met de auto, dan kun je proberen je eigen brood te bakken. Een boerenbrood is bijvoorbeeld een stevig, rustiek soort brood en daarom perfect voor de grote familie. Als je liever kleinere broden hebt, bak er dan gewoon twee en vries je de bakwaren in nadat je ze hebt gevacumeerd. Op die manier heb je een voorraad zelfgebakken broden waar je nog weken na het vacumeren van kunt genieten. 

 

 

 

Nog niet uitgelezen over voedsel vacumeren lees dan de blog: Voedsel langer bewaren