Wassen onderweg: Met deze tips werkt het

Ga je deze zomer weer kamperen met het hele gezin of plan je een langere caravanreis? Zo'n reis moet natuurlijk goed gepland worden: Waar wil je precies heen, wat wil je zien en wat moet je meenemen? Vooral over die laatste vraag moet je goed nadenken - je wilt immers alles wat belangrijk is bij de hand hebben als je daar aankomt. Maar bagage is meestal beperkt als je gaat kamperen. Daarom is het belangrijk om je te beperken tot het essentiële en te bezuinigen. Dit geldt vooral voor kleding. Heb je echt ontelbaar veel hemden, broeken en truien nodig? Of is een kleine selectie van je favoriete stukken genoeg? Je kunt ze tenslotte onderweg wassen. We vertellen je graag welke tips dit gemakkelijk maken:


 

Een bezoekje aan de wasserette - de ideale oplossing?

Eén ding is zeker: Als je je kleren zo snel en gemakkelijk mogelijk wilt wassen terwijl je onderweg bent, ga dan naar de dichtstbijzijnde wasserette. Daar vind je wasmachines en drogers die je kleren in een mum van tijd weer fris maken. Je hoeft er alleen maar een paar muntjes in te stoppen en de machines doen het werk. Als je geld wilt besparen, moet je niet vergeten om je eigen wasmiddel mee te nemen. Maar je kunt natuurlijk ook wasmiddel kopen in de meeste wasserettes. Maar dan moet je wachten - en dat kan even duren. Afhankelijk van het programma, tot 60 minuten of meer. Als de wasserette een paar kilometer van de camping ligt, moet je die tijd daar doorbrengen. En dat is het grootste nadeel van wassen bij een wasserettes je onderweg bent. Bovendien is in afgelegen gebieden de dichtstbijzijnde winkel vaak erg ver weg. Het is het vaak niet waard om lang onderweg te zijn om je was te doen vanaf de camping.


 

Meer wasopties voor onderweg

Is een wasserette op de lange termijn te duur voor je of is er geen bij jou in de buurt? Geen probleem - nu moet je creatief zijn. Er zijn natuurlijk veel andere opties om onderweg te wassen.


 

De wastafel als alternatief voor de wasmachine

Perfect als je gewoon je favoriete shirt wilt wassen op reis: de wasbak in de camper. Vul hem gewoon met water en voeg wat reiswasmiddel toe - en je kunt aan de slag. Daarna laat je gewoon helder water uit de kraan over het shirt lopen om de wasmiddelresten te verwijderen. Handiger kan niet. Deze methode is echter niet geschikt voor grotere hoeveelheden wasgoed. De wasbakken in de caravan zijn hier meestal te klein voor.

 

Wassen in een emmer of teil tijdens het caravannen

Met deze optie krijg je meer kleren in één keer schoon: vul gewoon een grote emmer of, nog beter, een teil met water en voeg wasmiddel toe. Vervolgens kun je je kleren erin doen. Laat de kleren een paar minuten weken om grotere vlekken los te maken. Daarna kneden, kloppen en wrijven tot de broek of trui weer schoon is.

 

Wassen onderweg - direct onder de douche

Als je je op reis wilt wassen, moet je vaak inventief zijn. Waarom was je je bikini of zwembroek niet onder de douche? Dit bespaart niet alleen water, maar ook tijd. Je zeept gewoon de kleren in en wast zand, zout of chloorresten eruit.

 

Uitkoken op het fornuis

Wil je tijdens het kamperen ondergoed, sokken en dergelijke wassen en weer hygiënisch schoon krijgen? Kook deze kleding dan uit op het fornuis. Het hete water en wasmiddel doden bacteriën en ziektekiemen en maken je kleding weer fris.

 

Wassen met een zak op vakantie

Klinkt vreemd maar het werkt; voor deze manier van wassen onderweg heb je alleen water, wasmiddelen een stevige plastic zak nodig. Je doet je wasgoed en de wasoplossing in de zak. Door de zak te schudden en kneden, wordt het wasgoed in een mum van tijd weer schoon.


 

Welk wasmiddel is geschikt voor de was op reis?

Van mild tot gekleurd tot zwaar wasmiddel: thuis hebben de meeste mensen een breed scala aan verschillende opties. Maar hoe zit het als je onderweg wilt wassen? Is er een oplossing voor alles om onnodige bagage te besparen? Veel fabrikanten bieden reiswasmiddelen die je universeel kunt gebruiken voor verschillende materialen. Maar zelfs een wasmiddel voor zwaar gebruik is meestal voldoende. Kijk wel op het wasetiket van de kleding voordat je ze onderweg wast. Het is beter om bijzonder delicate items thuis in de wasmachine te wassen en ze niet op vakantie te wassen. Bij het kiezen van het juiste wasmiddel is het ook belangrijk dat het biologisch afbreekbaar is - dit beschermt het milieu.


 

Hoe droog je je wasgoed op vakantie

Het drogen van kleding is voor veel kampeerders een grote uitdaging. Om ervoor te zorgen dat ze na het wassen zo snel mogelijk weer drogen, moet je ze goed uitwringen - dat is de sleutel tot succes. Maar waar kun je ze het beste ophangen als je aan het kamperen of caravannen bent?

 

De klassieke drooglijn:

Je kunt een waslijn overal bevestigen waar je de mogelijkheid hebt om hem vast te maken. Bomen, hekke of palen naast de caravan zijn hiervoor uitermate geschikt. En het beste van alles is dat hij gemakkelijk in je bagage past en niet veel ruimte inneemt.

 

Mini droogmolen:

Maar wat als je geen mogelijkheid hebt om een lijn te bevestigen? De mini droogmolen LinoPop-Up 140 zijn in dit geval bijzonder praktisch, omdat ze stevig op de grond staan dankzij hun vier poten en brede voetafdruk. Hij is handig, licht en compact en daarom ideaal om onderweg de was te drogen. Hij kan in een paar stappen worden gedemonteerd en gemonteerd. Opgevouwen is hij twaalf centimeter smal en neemt hij nauwelijks ruimte in - ideaal voor het drogen van wasgoed onderweg.

 

Douche:

Regent het buiten pijpenstelen en kun je je kleren niet in de frisse lucht drogen? Geen probleem - hang de vochtige kleding op in de natte ruimte van je caravan. Hang je truien, shirts, jassen enz. op een kledinghanger en hang ze over de rail van het douchegordijn. 

 

Ruimtebesparende droogopties:

Compacte varianten zoals hangdroogrekken of wanddroogrekken kunnen ook gemakkelijk in je camper worden geïnstalleerd. Je kunt de ruimtebesparende drogers bijvoorbeeld voor het raam hangen. Er zijn ook modellen met uitschuifbare stangen die je in elkaar kunt schuiven als je was droog is. Zo verdwijnen ze gewoon aan de muur en heb je er geen last meer van. 

 

Conclusie

Kamperen of caravannen - onderweg wassen is geen probleem. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar gebruiksvoorwerpen en een beetje vindingrijkheid. En je kunt je kleren onderweg wassen, zelfs als er geen wasserette in de buurt is.