Je kleding sorteren en opbergen: Hoe hou je overzicht? 

Ken jij dit ook? Je kledingkast is vol, maar je hebt niets om aan te trekken. Of zie je door de bomen het bos niet meer? In de loop van de seizoenen stapelt er zich van alles op in je kledingkast: tops, broeken, lange kledingstukken, korte kledingstukken, accessoires en nog veel meer. Het kan snel gebeuren dat je het overzicht over je kleding kwijtraakt en een enorme waschaos creëert. Tijd om daar verandering in te brengen!

 

Maar hoe kun je dit precies doen? Hoe vind je het juiste organisatiesysteem voor jou en je opbergmogelijkheden? En hoe begin je überhaupt met het organiseren en opbergen van je kleding?

 

In deze adviestekst vind je de antwoorden op de belangrijkste vragen en een heleboel handige tips en trucs voor het sorteren en opbergen van kleding.

 

Project Kleding sorteren en opbergen: Waar te beginnen?

Als je zin hebt om je kleding te sorteren, op te ruimen en uit te ruimen, is het altijd een goed idee om te beginnen met een garderobecheck. Wat heb je en wat wil je ermee doen? De beste manier om dit te doen is om elk kledingstuk te beoordelen. Denk er eens over na terwijl je je persoonlijke kledingcollectie stuk voor stuk doorloopt en elk topje en elke broek oppakt::

 • Heb je het kledingstuk vorig jaar gedragen of hing het gewoon in je kledingkast?
 • Passen de kleren nog goed of zijn ze te klein of te groot geworden?
 • Past het kledingstuk nog bij je persoonlijke stijl of vind je het niet meer mooi?

Weet je het niet zeker?

Als je na de vorige vragen nog steeds niet zeker weet of je een kledingstuk wilt houden, zullen de volgende methoden je beslissing zeker makkelijker maken:

 1. De KonMari-methode: opruimdeskundige Marie Kondo raadt aan om jezelf een specifieke vraag te stellen: Maakt dit kledingstuk me gelukkig? Zo niet, dan moet je het wegdoen.
 2. Draai kleerhangers om: Begin met al je kleerhangers verkeerd om op te hangen. Wanneer je een kledingstuk draagt, hang je het weer op de goede manier op. Na een tijdje zul je zien welke items nooit gebruikt worden. Die kun je dan weg doen.

 

Het is ook het beste om elk individueel item te controleren op gebreken zoals gaten of knopen die eraf zijn gevallen voordat je je kleding sorteert. Vaak gedragen en gewassen lievelingsitems slijten ook van tijd tot tijd en daar moet dan helaas afscheid van genomen worden.

 

Na het inventariseren is het tijd om te wassen. Als je je kleren niet wast voordat je ze opbergt, voelen motten en ander ongedierte zich er bijzonder thuis. Om deze plaag te voorkomen en je geliefde kledingstukken te sparen, kun je ze het beste wassen volgens de bijgeleverde wasinstructies.

 

Kijk uit met het wassen van winterkleding

Als het tijd is om je winterjas of jack opnieuw te wassen, moet je dat voorzichtig doen. Houd rekening met het volgende:

 • Sluit alle knopen, ritsen en klittenband
 • Binnenstebuiten keren
 • Wassen op een zacht programma
 • Niet centrifugeren
 • Geen wasverzachter gebruiken
 • Volledig laten drogen
 • Maak opnieuw waterdicht na het wassen indien nodig

Voor donsjassen kan je twee tot drie tennisballen of wasdrogerballen in de droogtrommel doen. Hierdoor plakt het dons niet tijdens het drogen en klontert het niet samen.

 

Wassen verwijdert zweetresten, vlekken en huidschilfers en neemt de basis weg voor ongewenst ongedierte. Vergeet niet je zakken leeg te maken! Haarklemmen, zakdoekjes, munten enz. kunnen leiden tot lelijke vlekken en vlekken die na het opbergen moeilijk of onmogelijk te verwijderen zijn. Als je alles gewassen hebt, kun je beginnen met het opbergen van je kleding.

 


Tip: Laat kleding goed drogen

Zorg ervoor dat je je kleren volledig laat drogen voordat je ze opbergt. Zo blijven ze heel. Met het Leifheit Pegasus 180 Solid Plus droogrek kun je je verse was overal drogen: in huis, op het balkon of in de tuin. Zo ben je niet alleen goed bezig bij het sorteren en opbergen, maar ook milieuvriendelijk!


 

Kleding sorteren en opbergen met veel of weinig ruimte: Zo doe je dat!

Als je je kleren hebt opgeruimd, is het tijd om ze te sorteren. Er zijn een aantal tips en methoden die je als leidraad kunt gebruiken. Alles hangt echter af van je basisgarderobe. Heb je veel of weinig ruimte om kleding te sorteren? Bewaar je ze in een kledingkast of ladekast? Of misschien heb je wel een kleedkamer waar je al je kleren kunt opbergen? Wij hebben voor alles de juiste oplossing!

 

De droom van een kledingkamer

Als je het geluk hebt dat je een kledingkamer hebt, zal ruimtegebrek voor jou geen probleem zijn. Maar alleen een georganiseerde kleedkamer is een goede kleedruimte. Want hoe groter een kamer is, hoe meer spullen er zich kunnen ophopen. Hier zijn wat tips om je te helpen je kleding te organiseren en je perfecte kleedkamer te creëren:

 • Bevestig verschillende modules: Gebruik verschillende opbergmogelijkheden zoals een kledingkast, planken, kledingstangen of ladekasten om je kleding te organiseren. Zo kun je elk kledingstuk de ruimte geven die het verdient.
 • Optimaliseer het gebruik van de ruimte: Maak gebruik van de hoogte van de kamer en installeer hoge planken. Daar kun je kleding opbergen die je niet vaak nodig hebt. Je kunt er gemakkelijk bij met een klein krukje of laddertje.
 • Berg kleinere spullen veilig op: Een grote kamer is praktisch, maar sommige dingen hebben de neiging om erin te verdwijnen. Sorteer je sieraden, ondergoed of kleine tassen in geschikte dozen of doosjes zodat je ze niet kwijtraakt. Tip: Label wasknijpers zoals de wasknijpers in de set van 25 van Leifheit en klem ze aan de dozen. Zo kun je altijd zien waar alles ligt.
 • Creëer hoogtepunten met kleding: Om je kleedkamer op te fleuren kun je je kleding sorteren op soort, lengte of kleur.

Nu ontbreken alleen nog de bijpassende woonaccessoires zoals een knus vloerkleed en een grote spiegel om je kleedkamer om te toveren in een stijlvolle feelgood ruimte.

 

Je kledingkast organiseren

De kledingkast is waarschijnlijk de meest gebruikte manier om kleding op te bergen. Met het juiste garderobesysteem heb je talloze mogelijkheden om je kleding te organiseren en op te bergen. Idealiter biedt je kledingkast je het volgende:

 • Een paar planken
 • Een hoge kledingroede
 • Twee tot drie lades

Je moet elk van deze onderdelen gebruiken zodat er zoveel mogelijk in je kledingkast past. Planken zijn perfect om opgevouwen tops of broeken op te stapelen. Als je je broeken liever anders organiseert, biedt je kledingkast genoeg ruimte op de kledingroede. Je kunt er ook lange jurken of jassen aan ophangen. Hangers zijn ook een goede oplossing voor blouses of andere kleding die snel kreukt. Zware gebreide truien zijn eerder ongeschikt om op te hangen, omdat ze door hun gewicht snel slijten. De lades zijn ideaal voor kleine spullen zoals ondergoed, sokken of accessoires.

 

Zonder lades kan het een beetje lastig zijn om ondergoed te sorteren in een kledingkast. Als die van jou er geen heeft, kun je kleine stoffen dozen gebruiken en die op de planken zetten. Zo blijft alles netjes.

 

Om overzicht te houden kan het ook helpen om je kleding in je kledingkast te sorteren op soort, lengte of kleur en ze in een verstandige volgorde te leggen. Wat spreekt je het meeste aan? Van licht naar donker of liever van kort naar lang? Er zijn geen grenzen als het gaat om het sorteren van je kleding.


Creëer meer opbergruimte met praktische tips

Het kan altijd gebeuren dat je kledingkast te vol is. Vooral de kledingroede raakt snel vol. Met deze praktische tips en trucs kun je meer opbergruimte creëren bij het sorteren van je kleding:

 • Verbind kleerhangers met tabs van blikjes: Verwijder de lipjes van oude blikjes en bevestig ze aan een kleerhanger door het grote gat. Je kunt nu een andere kleerhanger in het andere gat hangen.
 • Benut de hoogte: Bewaar dingen die je niet vaak nodig hebt in dozen en zet ze bovenop de kast. In een plafondhoge kledingkast kun je de bovenste plank goed gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld je winterkleding veilig opbergen in de zomer.
 • Berg jassen op om ruimte te besparen: Hang indien mogelijk geen jassen op in je kledingkast. Ze nemen veel ruimte in die beter gebruikt kan worden. Een kapstok in de gang is bijvoorbeeld een praktisch alternatief voor je jassen.
 • Ruim regelmatig op: Probeer om de twee jaar je kleding op te ruimen. Misschien heb je een paar slechte aankopen gedaan die al te lang in je kledingkast hangen. Wat je niet meer wilt, kun je doneren of verkopen.

 

Kleding opbergen kan ook met weinig ruimte

Maak je geen zorgen, je kunt je kleren ook opbergen zonder kledingkast of kleedkamer. Een ladekast werkt net zo goed. Ook hier raden we aan om het principe van Marie Kondo te volgen. Organiseer je kleding als volgt:

 • 1e lade: sokken en panty's aan de ene kant, alledaagse spullen aan de andere (tas, riem, make-up tasje, etc.
 • 2e lade: ondergoed en kleine voorwerpen, bijvoorbeeld zakdoeken en toilettassen
 • 3e lade: bovenkleding gesorteerd op materiaal of kleur
 • 4e lade: onderkleding gesorteerd op materiaal of lengte
 • Je kunt bijvoorbeeld tassen, sportkleding of nachtkleding opbergen in extra lades

Er is een speciale vouwtechniek voor het organiseren van je kleding in lades die niet alleen veel ruimte bespaart, maar ook alles overzichtelijk houdt. Om dit te doen, vouw je de kleding in rechthoekige pakketten en organiseer je ze rechtop en op een rij in je ladekast. Met deze techniek is het ook makkelijk om grote kledingstukken zoals broeken in lades te sorteren. Zo heeft alles zijn plaats en blijft alles netjes.

 

Het kan zijn dat je meer kledingstukken hebt dan hierboven genoemd. In dat geval biedt een ladekast niet genoeg ruimte. Je kunt er geen jassen of lange kleding in kwijt die opgehangen moet worden. Een kledingroede is hier bijzonder geschikt. Om een blikvanger te creëren, kun je je kleding op kleur sorteren of in een andere volgorde bewaren. Zorg er wel voor dat er niet te veel stof op je kleding zit. Regelmatig luchten is hier het allerbelangrijkste.

 


Tip: Gebruik voor je kledingroede allemaal dezelfde smalle kledinghangers met velvet. Dit bespaart ruimte en het velvet zorgt ervoor dat de kleding niet van de hanger glijdt. 


 

Ruimtebesparende organisers voor het opbergen van kleding

Vaak is er in een kleine kamer niet genoeg ruimte voor een kledingroede. In dat geval moet je andere kleine organisers gebruiken om je kleding te sorteren. Deze kunnen handig onder je bed worden geschoven of aan de deur of muur worden bevestigd. Dit zijn je opties:

 • Lades voor onder het bed
 • Dozen in verschillende maten
 • Haken aan de muur of een wandkapstok zoals de Ariette van Leifheit
 • Deur kapstok
 • Planken aan de muur

Idealiter heb je toegang tot een kelder of zolder. Volumineuze kleding zoals winterjassen kun je daar opbergen om ruimte te besparen. Over het algemeen kun je kleding die buiten het seizoen is in zo'n ruimte opbergen. Zo creëer je ruimte voor je zomerkleding in het koude seizoen en kun je je winterkleding veilig opbergen in de zomer.

 

Zorg er wel voor dat de kamer droog is, zodat er zich geen vocht verzamelt in je schatten of dat ongedierte zich erin nestelt. Als preventieve maatregel kun je ook geparfumeerde zakjes of zeepjes van lavendel of cederhout gebruiken om motten en dergelijke uit de buurt van je winterkleding te houden. Mottenpapier van de drogist voldoet ook prima.


 

Schoenen op de juiste manier opbergen

Vergeet je schoenen niet als je je kleren opbergt. Zelfs je favoriete sportschoenen en winterlaarzen moeten immers lang mooi blijven. Als je de onderstaande tips volgt, staat niets je volgende uitstapje meer in de weg:

 • Vul doorweekte schoenen met krantenpapier zodat dit het vocht kan absorberen. Zorg er wel voor dat je het natte papier voor het opbergen verwijdert en vervangt door droog papier!
 • Verwijder in de winter zout- en watervlekken van de schoenen, want vooral strooizout kan het materiaal van de schoenen blijvend beschadigen.
 • Smeer leren schoenen in met schoensmeer zodat het natuurlijke materiaal weer van de nodige voedingsstoffen wordt voorzien.
 • Gebruik schoenspanners of laarzenspanners om de vorm van de schoenen en laarzen te behouden. Je kunt ook krantenpapier gebruiken.
 • Stapel schoenen nooit op elkaar in de kledingkast! Het ruimtebesparende en betere alternatief voor het opbergen van schoenen zijn schoenendozen of vilten zakken.
 • Als je schoenen in de schoenenkast bewaart, lucht deze dan van tijd tot tijd zodat geurtjes kunnen ontsnappen.